Kommuner: Staten skal ikke overtage integrationen

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

Regeringen har opjusteret det forventede antal flygtninge, der skal integreres i kommunerne næste år, fra 12.000 til 17.000.

Med den besked må følge penge til at bygge flere boliger, lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL). Men det er vigtigt, at integrationsindsatsen fortsat er forankret i kommunerne, understreger formand Martin Damm (V), der også er borgmester i Kalundborg.

- Der er en arbejdsdeling mellem stat og kommuner: Staten har ansvaret for modtagelsen af asylansøgere. Staten afgør, om folk kan få ophold. Dem, som staten lader blive i landet, overgår så til kommunerne. Så er det os, der har opgaven derfra, siger han til Ritzau:

- Den arbejdsdeling skal ikke brydes op.

Torsdag bad Martin Damm sammen med KL's øvrige bestyrelse integrationsminister Inger Støjberg (V) om hjælp til at etablere nye kommunale flygtningeboliger. Men det skal ikke være den slags flygtningelandsbyer, som Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti efterspørger, lyder det.

- Statslige flygtningelandsbyer er ikke fremmende for integrationen. Man bliver ikke integreret i en stor, isoleret flygtningelandsby, siger Martin Damm og tilføjer:

- Derfor siger vi, at det skal være boliger i mindre klynger rundt i kommunerne, for på den måde kan man sikre, at man som flygtning bliver betjent af den lokale børnehave, folkeskole og så videre.

Spørgsmål: Risikerer man ikke også dårlig integration og ghettodannelse, hvis flygtningene skal bo sammen i klynger?

- Jo, men det er et spørgsmål om, hvor store klyngerne er. Derfor vil kommunerne gerne være med inde over beslutningen. Det kan være vidt forskelligt fra kommune til kommune.

Martin Damm understreger, at man både tjener den enkelte flygtning og staten bedst ved at integrere flygtningene i samfundet:

- Det gælder om at få dem til at blive selvforsørgende så hurtigt som muligt. Hvor gør man det henne? Det gør man på arbejdsmarkedet, i en almindelig skole - i en almindelig hverdag blandt danskere.

/ritzau/