Kommuner straffer ledige vidt forskelligt

Skrevet af admin

07/12/2013

Dagens topnyheder

Der er enorm forskel på, hvor ofte ledige sanktioneres i kommunerne.

Det viser en ny opgørelse over kommunernes brug af såkaldte "rådighedssanktioner" over for jobklare kontanthjælpsmodtagere, skriver Avisen.dk på baggrund af oplysninger fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database.

I Lemvig og Skive er over halvdelen af de arbejdsløse blevet trukket i kontanthjælp, fordi de ikke har gjort sig nok umage med at finde et arbejde eller overholde deres aftaler med jobcentret.

Det tal er kun fire procent på Ærø og under 10 procent i Silkeborg, Herning og Fredensborg.

Forud for regeringens planlagte reform af beskæftigelsessystemet erkender Kommunernes Landsforening (KL), at kommunernes brug af sanktioner stritter i øst og vest.

- Vi skal selvfølgelig sikre, at man bliver behandlet nogenlunde ens på tværs af kommunerne, når man nu er underlagt den samme lovgivning.

- Så der ligger et arbejde i at sikre en større ensartethed i den måde, som loven udmøntes på, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der er formand for arbejdsmarkedsudvalget i KL, til Avisen.dk.

De store forskelle i kommunernes sanktioner chokerer Majbrit Berlau, der er formand i Dansk Socialrådgiverforening.

- Det er altså de færreste kontanthjælpsmodtagere i det her land, som offensivt arbejder på at få en sanktion.

- Det har jo altså ret store økonomiske konsekvenser at blive sanktioneret i en kontanthjælp, som i forvejen ikke rækker til laks og bøffer hver aften, siger hun til Avisen.dk

I foråret viste en undersøgelse foretaget af Beskæftigelsesankenævnet i Midtjylland, at 95 procent af sanktionerne mod kontanthjælpsmodtagere var truffet i strid med loven.

/ritzau/