Kommuner vil fri af regeringens sparekrav for milliarder

Skrevet af admin

26/02/2016

Dagens topnyheder

Kommunerne vil af med omprioriteringsbidraget, når Kommunernes Landsforening (KL) i foråret forhandler deres budgetter for 2017 med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det siger KL's formand, Kalundborgs V-borgmester Martin Damm, før han fredag forhandler flygtninge og boliger med Hjort samt indenrigsminister Karen Ellemann (V), undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Bidraget, der betyder, at landets kommuner får én procent mindre i deres budgetter hvert år fra 2016 til 2019, vil i år koste kommunerne 2,6 milliarder kroner.

- Det er ikke gjort nemmere, ved at man har vedtaget dette omprioriteringsbidrag. Det skærer de facto 2,6 milliarder kroner ud af kommunerne, siger Martin Damm.

Spørgsmål: KL kræver omprioriteringsbidraget fjernet?

- Ja, det bør det helt klart. Hvis man ser, hvad der sker, så er kommunerne hårdt presset i forvejen. De har taget den store effektivisering, og så har man fået hele den store flygtningeudfordring oveni, siger Martin Damm.

Kommunernes økonomi er både presset nu og fremover, mener KL's formand.

- Der er to diskussioner. En 2016-diskussion, fordi forudsætningerne for vores økonomiaftale er skredet. Så skal vi også kigge fremad. Alle disse mennesker, som kommer til Danmark, har en impact (virkning, red.), siger Martin Damm.

- De skal gå i skole, børnehave og have alt andet velfærdsservice. Det bliver en diskussion til økonomiforhandlingerne (med regeringen).

Hjort skosede for nylig KL for at "jamre", skønt staten betaler asylansøgere det første år. Han vil først drøfte økonomi ved budgetforhandlingerne til foråret.

- Det vil jeg slet ikke udtale mig om. Nu kaster vi os over det nære og det konkrete. Så kommer der økonomiforhandlingerne senere på året, siger Claus Hjort Frederiksen.

Han vil ikke sætte tal på udgifterne til flygtninge.

/ritzau/