Kommuner vil have aflyst besparelser på beredskabet

Skrevet af admin

28/12/2015

Dagens topnyheder

Hundredvis af beredskabsfolk har været i aktion i forbindelse med weekendens oversvømmelser af veje og boligområder.

Men formand for teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) Jørn Pedersen (V) frygter, at de kommunale beredskabsfolk ikke fremover vil kunne komme borgerne til undsætning med sandsække og pumpeudstyr.

- Når vi får færre hænder, så bliver der færre muligheder for at løse den slags opgaver, siger Jørn Pedersen, der peger på, at de kommunale beredskaber står foran millionbesparelser næste år.

Konkret bliver der 175 millioner kroner mindre til de kommunale beredskaber, ligesom kommunerne er blevet pålagt at sammenlægge beredskaberne fra 87 til 20 enheder.

- Vi kan ikke hente besparelserne alene ved rationalet med større enheder. Der kommer også til at ske serviceforringelser, når det gælder eksempelvis antal brandstationer og udrykningstid, men også inden for eksempelvis klimaberedskab, siger Jørn Pedersen, der er borgmester i Kolding.

Han mener, at regeringen bør tage besparelserne af bordet, ligesom man har valgt at gøre i forhold til det statslige beredskab.

Her meddelte forsvarsminister Peter Christensen (V) før jul, at man ikke - som det ellers var planen - kan spare 125 millioner kroner på det statslige beredskab.

- Vi bliver nødt til at have en diskussion med regeringen om, hvorvidt den virkelig mener, de her besparelser bør gennemføres. Hvis der skal spares, bliver det unægtelig svært at opretholde det beredskab, som vi har i dag, siger Jørn Pedersen.

Kommunerne kan også selv gøre en forebyggende indsats, så de stigende mængder vand fra oven ikke underminerer og skaber kaos på vejene. Og det arbejde er i fuld gang, understreger teknik- og miljøudvalgsformanden.

- Kommunerne har sat turbo på klimatilpasningsplanerne, men uanset hvor godt vi ruster os, kan vi aldrig gardere os fuldstændig mod hændelser, som den vi har set i weekenden, siger Jørn Pedersen.

/ritzau/