Kommuner vurderer kontanthjælps-unge vidt forskelligt

Skrevet af admin

12/01/2014

Mest læste i dag

Kommunerne havde en vidt forskellig praksis, da de som et led i kontanthjælpsreformen skulle vurdere, om titusinder af unge ledige var uddannelsesparate og dermed kun berettigede til den nye, lave uddannelseshjælp, der svarer til SU.

Det mener Ole Pass, formand for de kommunale socialchefer, på baggrund af en rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget blandt landets 15 største kommuner.

I nogle af kommunerne - Viborg og Esbjerg - er det kun 40 procent af de unge modtagere af kontanthjælp, der er vurderet uddannelsesparate, mens det er 70 procent i Randers og Vejle.

Ifølge Ole Pass er forskellen alt for stor og kan ikke forklares med en forskellig befolkningssammensætning.

- Forskellen må derimod være et udtryk for, at kommunerne har behandlet de unge efter forskellige kriterier.

- Noget kunne tyde på, at nogle kommuner har presset ekstra meget på for at få de unge gjort uddannelsesparate, og det kan være, at de har presset for meget på. Det var jo meningen, at de unge skulle vurderes efter samme sæt regler, siger Ole Pass.

Ifølge Ole Pass har der manglet et sæt retningslinjer fra Beskæftigelsesministeriet. De er først ved at blive lavet nu, og det kan få den konsekvens, at kommuner på ny skal vurdere de unge, mener han.

Formanden for socialrådgiverne, Majbrit Berlau, er bange for, at nogle kommuner har spekuleret i at spare penge.

- Det er et retssikkerhedsmæssigt problem, at den unge kan miste flere tusinde kroner om måneden, hvis han tilfældigvis bor i den ene kommune frem for den anden, siger hun til Jyllands-Posten.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lover at gøre noget ved problemet, skriver avisen.

/ritzau/