Kommunerne får ansvar for flere flygtninge end ventet

Skrevet af admin

11/12/2015

Dagens topnyheder

5000 flere flygtninge end hidtil ventet skal til næste år integreres i kommunerne.

Det viser nye tal for næste års antal af flygtninge i kommunerne fra Udlændingestyrelsen.

Dermed opjusteres antallet fra det hidtil udmeldte 12.000 til 17.000 flygtninge.

- Det nye landstal skyldes naturligvis den meget store tilstrømning til Danmark. En stor del af disse flygtninge er allerede i landet som asylansøgere, men får først afgjort deres sag i 2016, siger udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) i en pressemeddelelse.

Det ændrede landstal bygger på den prognose, der anvendes i finansloven for 2016.

- Jeg er klar over, at kommunerne står med en stor opgave, hvilket er årsagen til, at vi nu giver kommunerne bedre muligheder for midlertidige boliger, hvor flere eksempelvis kan indkvarteres i samme værelse, tilføjer hun.

Inger Støjberg håber dog, at de seneste asylstramninger på sigt vil stække flygtninges lyst til at søge mod Danmark.

Regeringen er desuden kommet frem til at ændre noget af beregningsmodellen til fordelingen af flygtninge mellem kommunerne. Det betyder ifølge pressemeddelelsen, at "modellen i højere grad tager højde for kommunernes integrationsopgaver".

Au pair, udenlandske arbejdstagere, studerende, forskere og landbrugspraktikanter vil dermed ikke længere indgå i beregningerne af de enkelte kommuners flygtningekvoter.

- Fordelingsnøglen for, hvor mange flygtninge en kommune bør modtage, skal afspejle den reelle integrationsopgave, og derfor fjerner vi nu disse grupper fra regnestykket, lyder det fra Inger Støjberg.

Det har vakt en del opmærksomhed i andre dele af landet, at den nordsjællandske velhaverkommune Gentofte holder sit flygtningetal nede, blandt andet fordi 771 filippinske au pairer har talt med, når Udlændingestyrelsen har regnet ud, hvor mange flygtninge kommunen har skullet tage imod.

I de nye tal er der også en ny fordelingsnøgle blandt landets kommuner. Det betyder blandt andet, at Københavns Kommune skal tage imod 335 flygtninge mod tidligere nul.

/ritzau/