Kommunerne får økonomisk håndsrækning til flygtninge

Kommunerne og regeringen har indgået en aftale om integration, en såkaldt topartsaftale. Både Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen erklærer sig tilfredse.

KL-formand Martin Damm (V) hæfter sig ved, at der både er penge til nye boliger og et forhøjet grundtilskud til flygtninge i 2016 med i aftalen.

- Det holdt meget hårdt, men jeg synes, at vi er nået frem til en aftale, som giver kommunerne en reel håndsrækning i forhold til at håndtere de udfordringer, som de mange tusinde flygtninge betyder i kommunerne, siger Martin Damm.

Aftalen indeholder blandt andet en pulje på 640 millioner kroner, der ifølge KL kan dække 75 procent af de kommunale omkostninger ved at opføre 10.000 nye boliger.

Ud over pengene til de 10.000 nye boliger sættes der 150 millioner kroner af til 2000 midlertidige boliger.

Samtidig får kommunerne et højere tilskud per flygtning, de modtager. I alt får kommunerne ifølge KL en milliard kroner ekstra til området.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har ellers ikke været meget for, at kommunerne skulle have flere penge til flygtningeområdet.

Han takker kommunerne for "hårde, men gode forhandlinger" og kalder resultatet for "fint og afbalanceret".

- Vi har en fælles opgave, der skal løses, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Vi har kigget rundt i skuffer og skabe for at se, om vi kan finde penge til det, tilføjer han.

Samtidig bliver en række regler forenklet. Det skulle gerne sikre, at det bliver nemmere for kommunerne at tage imod flygtninge.

/ritzau/

Dagens Gossip