Kommunerne søger bred hjælp til ældre for milliard

Skrevet af admin

21/02/2014

Dagens topnyheder

Ældre skal blandt andet have mere hjælp til at støvsuge i hjemmet eller til personlig pleje, mener kommunerne, der nu alle har ansøgt den såkaldte ældremilliard, som er en del af finansloven, og som skal sikre et løft i ældreplejen

I ansøgningerne prioriterer kommunerne bredt, siger socialminister Manu Sareen (R) efter at have gennemgået dem.

- Der er ikke én ting, der springer i øjnene. Det interessante er, at det har fordelt sig bredt i tre store klumper, siger han.

Samlet prioriterer kommunerne, at 37 procent af milliarden skal gå til bedre praktisk hjælp og personlig pleje, 34 procent skal gå til de svageste ældre, som eksempelvis er på plejehjem, mens omkring 26 procent skal gå til en styrket rehabilitering og genoptræning.

Og det er særligt en øget indsats for rehabilitering og genoptræning, der glæder ministeren.

- Det synes jeg er rigtig fint, for det er noget, Hjemmehjælpskommisionen anbefalede.

- Det handler om livskvalitet for den enkelte ældre. At være selvkørende og herre i eget liv betyder rigtig, rigtig meget. Det er fornuftige takter, som kommunerne lægger for dagen med hensyn til rehabilitering, siger han.

I Ældre Sagen har der tidligere været frygt for, at rehabilitering ville komme til at fylde for meget, for det er især de stærkeste hjemmehjælpsmodtagere, det kommer til gode, lød det.

Men det mener socialministeren ikke er tilfældet, efter at fordelingen er kommet på plads.

- Rehabilitering kan også gavne svage borgere. Men dette betyder ikke, at de svageste ikke får hjælp, for der er også søgt penge til de svageste ældre på plejehjem, så jeg er ikke helt enig i deres kritik, siger Manu Sareen.

Ældremilliarden er den pulje på finansloven, som regeringen indgik med støtte fra Venstre og Konservative.

Alle kommuner har søgt det fulde beløb, der er reserveret til dem, og ældremilliarden udmøntes til kommunerne den 5. marts 2014.

/ritzau/