Kommunerne spejder langt efter en aftale med regeringen

Kommunerne og regeringen er langt fra i mål i forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år.

Det er budskabet fra næstformand i Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S), til sin hovedbestyrelse, som fredag klokken 9 blev informeret om status ved forhandlingsbordet.

- Vi er ikke i mål med en aftale, vi kan præsentere for vores bestyrelse. Der er et godt stykke vej endnu.

- Det er fortsat de store økonomiske områder, der skiller os ad, siger Jacob Bundsgaard, som sammen med KL-formand Martin Damm (V) torsdag forhandlede til efter midnat hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

De store knaster er ifølge KL-formanden, at regeringen vil fjerne et såkaldt finansieringstilskud til kommunerne og så det omstridte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal aflevere 2,4 milliarder kroner i besparelser.

De penge har et flertal på Christiansborg lovet, at kommunerne nok skal få igen. Men det løser overhovedet ikke problemet, mener KL.

- Vi synes grundlæggende, at omprioriteringsbidraget er en dårlig måde at styre på og et angreb på det kommunale selvstyre. Vi ønsker omprioriteringsbidraget hen, hvor peberet gror. Vi ønsker det fjernet.

- Det er klart, at regeringen har et andet udgangspunkt, og derfor er det også nogle svære forhandlinger, vi står i, siger Bundsgaard.

Spørgsmål: Regeringen vil ikke rokke ved omprioriteringsbidraget. Hvordan vil I kompenseres for det?

- Vi ønsker at reducere de negative økonomiske konsekvenser på den samlede pakke. Vi er kommet tættere på hinanden. Der er kommet noget bevægelse, men det er meget lidt.

- Vi skal sikre kommunerne nogle ordentlige vilkår, så vi kan sikre god service til borgerne i vores daginstitutioner, skoler og i vores ældrepleje. Det er det, vi er optaget af, siger Bundsgaard.

Torsdag lykkedes det regeringen at lande en økonomiaftale med regionerne.

/ritzau/

Dagens Gossip