Kommuners brug af kontanthjælpspisk er vidt forskellig

Skrevet af admin

04/04/2015

Dagens topnyheder

Der er stor forskel på, hvordan kommunerne benytter muligheden for at trække i kontanthjælpen til de borgere, som ikke vurderes at være jobsøgende.

Lovgivningen giver kommunerne mulighed for at straffe de kontanthjælpsmodtagere, der ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet ved eksempelvis at trække et par dages kontanthjælp.

Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten skete det for 42 procent af alle kontanthjælpsmodtagere i Skive Kommune i 2013, mens man samme år kun svingede pisken over 8,4 procent i nabokommunen Viborg.

Det har Viborgs borgmester Torsten Nielsen (C) ikke umiddelbart nogen god forklaring på.

- Jeg kender ikke tallene, men det kunne da godt lyde som om, at det var noget, vi skulle kigge på.

- Omvendt kan det sagtens fortolkes på den måde, at dialogen fungerer så godt, at det ikke er nødvendigt at sanktionere, siger han til Ritzau.

I Skive mener borgmester Peder Chr. Kirkegaard (V), at man bare følger den lovgivning, der gælder.

- Vi udbetaler det, der skal udbetales, men vi benytter os også af de sanktionsmuligheder, der er.

- Det er en del af vores arbejdsmarkedspolitik, at vi gerne vil give et job- eller praktiktilbud til vores kontanthjælpsmodtagere, fordi vi synes, at det er den bedste måde at forbedre deres livssituation og hjælpe dem ud på arbejdsmarkedet.

- Til gengæld siger vi også klart og tydeligt, at det har en konsekvens, hvis ikke man tager imod tilbuddet. Det er også det, lovgivningen siger, at det skal have, siger han til Ritzau.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) siger til Jyllands-Posten, at han vil undersøge, hvad der ligger bag statistikkerne.

- Vi har allerede bedt Ankestyrelsen undersøge baggrunden for udviklingen, og jeg forventer, at de første resultater af undersøgelsen kommer senere på året, siger han til avisen.

Kontanthjælpsreformen, der gav kommunerne yderligere muligheder for at sanktionere kontanthjælpsmodtagere, der ikke er aktivt jobsøgende, trådte i kraft 1. januar 2014.

Sidenhen er antallet af sanktioner dog faldet, hvilket har fået den borgerlige fløj i Folketinget til at bede ministeren om en forklaring.

/ritzau/