Koner banker også mænd: 10.000 mænd er årligt ofre for vold

En rigtig mand viser ikke svaghed. Han klarer sine problemer selv og ligger ikke andre til last. Sådan tænker mange mænd ifølge en ny undersøgelse. Derfor beder en rigtig mand ikke om hjælp, når han bliver udsat for partnervold.

Emnet er stadig forbundet med så stor skam, at mændene sjældent anmelder volden.

Undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed viser en stigning i forekomsten af partnervold mod mænd, så omkring 10.000 mænd årligt udsættes for vold af deres nuværende eller tidligere kærester.

Nu skal tabuet brydes og problemet frem i lyset, mener kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R).

- Emnet er ikke kun tabuiseret; det er også forbundet med stor skam. Mændene føler ikke, at de bliver taget alvorligt. Det skal vi tage alvorligt, for de har krav på at blive mødt med forståelse, anerkendelse, respekt og en hjælpende hånd, siger han til Ritzau.

I undersøgelsen lyder det fra flere mandecentrene, at det sjældent er grundet vold, brugerne henvender sig. Netop den information bekræfter tesen om, at det er tabuiseret og skamfuldt at fortælle om det, mener ministeren.

Ifølge Manu Sareen er det nyt, at mændene er inddraget i undersøgelsen, hvor de med egne ord beretter om deres oplevelser.

- De fortæller, at det er svært at anmelde volden og søge hjælp. De føler ikke, at de mødes med samme forståelse og tilbud om hjælp som voldsramte kvinder. Derfor anmelder mange det slet ikke.

- Blandt andet fordi de frygter ikke at blive taget alvorligt af politiet. De føler sig diskrimineret af systemet, siger Manu Sareen.

Ligestillingsministeren vil derfor tage den nye viden med sig, når der skal forhandles om en ny handlingsplan om partnervold.

- Vi skal sætte fokus på det som nu - og holde fokus. Og vi skal informere mænd om deres muligheder. Men det handler også om at gøre politiet og sagsbehandlerne bevidste om, at mange mænd føler, at der bliver set ned på dem, siger Manu Sareen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip