Konflikt: Brugerbetaling på vej hos lægen

Landets godt 3.400 praktiserende læger er havnet i en blindgyde. Og det kan betyde, at danskerne i en periode skal betale for at gå til lægen.

Overenskomstforhandlingerne mellem lægerne og Regionerne brød sammen i november.

Regionerne har flere gange truet med at opsige den nuværende aftale, og hvis den siges op, kan det ende i en konflikt, som kan betyde, at danskerne i en periode selv skal betale for lægebesøg.

De to store knaster er for dårlig styring med de offentlige midler og der skal kigges nærmere på de praktiserende lægers produktivitet. Det er en kritik, der er rejst i en rapport fra Rigsrevisionen. Siger formand for Danske Regioners Løn- og Personalepolitiske udvalg Jens Stenbæk.

- Der er ikke kommet noget nyt fra PLO (Praktiserende Lægers Organisation, red.). De har ikke kunnet levere løsninger. Derfor er der heller ikke umiddelbart grundlag for forhandlinger, og derfor går vi nu og overvejer at opsige overenskomsten, siger han til Newspaq.

Der er tre måneders opsigelse, og da der er regionrådsvalg i november, kan en opsigelse være lige på trapperne, mener formanden for Praktiserende Lægers Organisation.

- Hvis de vil have det overstået inden regionsvalget i november, så skal de snart få det gjort. Hvis de opsiger overenskomsten, så den først udløber i eksempelvis oktober, så står de med en konklift samtidig med, at de skal genvælges til regionsrådet. Det er nok ikke god vælgertække, forklarer formand Henrik Dibbern til Newspaq.

Han forudser, at regionerne kommer med en opsigelse i forårets løb.

- Hvis de får lov til at komme med den opsigelse, så vil det være senest i næste måned, mener Dibbern.

Kernen i uenigheden går på økonomi. Regionerne vil have lægerne til at acceptere, at honorarerne, som hvert år løber op i over syv milliarder kroner, ikke må stige.

Samtidig vil regionerne have øget produktiviteten, som de peger på er højere i sygehusvæsenet end hos de alment praktiserende læger.

Lægerne mener omvendt, at regionerne beder dem løbe endnu hurtigere for færre penge.

- Vi kan ikke gå med til, at vi skal arbejde mere uden at der følger penge med, og det er heller ikke spiseligt, at regionerne vil have mere kontrol med vores arbejdstid, siger Henrik Dibbern.

Aftalen mellem parterne udløber 1. april. Næste skridt i sagen vil formentlig være en beslutning om at opsige aftalen eller at forlænge den.

- Vi går og venter på, at parterne, det er primært Sundhedsministeriet og staten, er klar til at lave en bekendtgørelse. Den skal sikre, at vi har mandat til at opsige overenskomsten, siger Jens Stenbæk.

Dagens Gossip