Konflikten mellem kommunerne og lærerne

Konfliktens omdrejningspunkt er finansieringen af folkeskolereformen og Kommunernes Landsforenings (KL) krav om at fjerne arbejdstidsaftalen. Krumtappen i regeringens folkeskoleudspil er, at børnene skal undervises langt mere for de samme penge, og derfor er lærerne nødt til at bruge mindre tid på forberedelse.

August 2012: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) melder ud, at uddannelse af børn og unge er regeringens topprioritet dette efterår. I kølvandet på udmeldingen forklarer undervisningsminister Christine Antorini (S), at det medfører, at folkeskolens lærere skal undervise mere, og at de i højere grad skal være til stede på skolen.

Oktober 2012: KL vil også have lærerne til at undervise mere og vil helt af med lærernes aftale om arbejdstid. Men det afviser Lærernes Centralorganisation (LC).

December 2012: Konflikten spidser til, da regeringen fremlægger sit udspil til den nye skolereform. Reformen lægger op til, at lærerne skal være flere timer på skolen.

6. december 2012: KL mødes med topforhandleren fra fagbevægelsen, Anders Bondo Christensen, for første gang for at udveksle krav.

24. februar 2013: KL og LC mødes til de afgørende forhandlinger om lærernes arbejdstid. Lærerne mener, at KL bruger »bøllemetoder« ved at true med lockout, og chefforhandler Michael Ziegler fra KL erkender, at parterne står langt fra hinanden.

28. februar 2013: KL varsler lockout over for LC med effekt fra 1. april, hvis ikke parterne indgår et forlig. Dermed bliver forhandlingerne sendt videre til Forligsinstitutionen.

4. marts 2013: Parterne møder for første gang op i Forligsinstitutionen. De mødes yderligere tre gange frem til 22. marts.

5. marts 2013: Børne- og undervisningsministeren holder et såkaldt partnerskabsmøde om folkeskolens udvikling med repræsentanter fra flere direkte eller indirekte parter i lærerkonflikten, blandt andre lærerforeningen, KL, forældre og skoleelever.

18. marts 2013: Fagbevægelsen anklager KL og regeringen for at have kørt tæt parløb, men ingen ved hvor tæt.

22. marts 2013: Parterne mødes i Forligsinstitutionen, men forhandlingerne ender efter parternes eget udsagn med et sammenbrud. Endnu er der ikke planlagt flere møder imellem de lærerne og KL, som dog endnu har mulighed for at genoptage forhandlingerne. Forligsmand Mette Christensen agter ikke at indkalde parterne, som derfor selv skal tage initiativ til at fortsætte møderne i Forligsinstitutionen. Principielt har forligsmanden mulighed for at udskyde den varslede lockout i to gange 14 dage, hvis hun vurderer, at et kompromis er realistisk.

25. marts 2013: Selv om forhandlingerne mellem KL og LC lige nu står helt stille, fortsætter forhandlingerne mellem de frie skoler og staten.?

Kilde: Berlingske Research, Martine Stock

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip