Konfliktfyldte skilsmisser er steget markant

Sidste år måtte fogeden rykke ud 161 gange for at hente børn til samvær med deres mor eller far.

Det viser nye tal fra Domstolsstyrelsen, der har opgjort antallet af såkaldt udgående fogedforretninger i de første tre kvartaler af 2013, skriver Kristeligt Dagblad.

Dermed er antallet af sager, hvor fogeden, socialarbejdere og i nogle tilfælde også politifolk henter et barn, firedoblet siden 2007.

Samtidig er antallet af konfliktfyldte skilsmissesager, der behandles af fogedretterne, vokset fra 1659 sager i 2007 til 2531 sager i 2012.

Den markante stigning i antallet af stridigheder om samvær bør få politikerne til at ændre loven, så børn ikke længere kan hentes af fogeden.

Det mener Børns Vilkår, der har indhentet de nye tal fra Domstolsstyrelsen.

- Problemet er ikke kun, at vildt fremmede mennesker dukker op for at hente dem. Afhentningen giver en generel utryghed.

- Det skal ikke være muligt, at fogeden henter børn på samme måde, som man afhenter sofaer, der ikke er betalt, siger Bente Boserup, der er souschef i Børns Vilkår til Kristeligt Dagblad.

Hun efterlyser flere tilbud om rådgivning til forældrene, så skilsmissekonflikter kan tages i opløbet. Endvidere foreslår Børns Vilkår, at der udelukkende udstedes bøder til de forældre, som ikke overholder aftaler om samvær.

Formanden for Danske Familieadvokater, Helle Larsen, mener, at stigningen i antallet af fogedsager er udtryk for, at kvaliteten i statsamternes behandling af skilsmissesager er for dårlig.

- De mange flere sager skyldes ikke mere rethaveriske forældre, men snarere, at nogle afgørelser føles uretfærdige.

- Jeg har selv haft flere sager, hvor forældre har afvist at udlevere børn til fogeden, fordi de ikke mente, at sagerne var ordentligt belyst, og indsigelser var blevet overhørt, siger Helle Larsen til avisen.

/ritzau/

Dagens Gossip