Kongehuset vil stoppe kroers brug af kongekronen

Skrevet af admin

14/11/2013

Dagens topnyheder

Rigsarkivet står fast: De fra gammel tid såkaldte kongeligt privilegerede kroer landet over må ikke bruge kongekronen som logo, som de har gjort, siden de blev privilegerede i 1600-tallet.

Hvis kroerne vil bruge en krone, skal kronen være helt åben, slår Rigsarkivets heraldiske konsulent Niels Bartoldy fast.

Kongekronen er et udtryk for suverænitet og må ifølge straffelovens paragraf 132 ikke bruges af andre end kongehuset og staten.

- Vi har typisk en fredelig dialog med virksomheder og andre om brug af kronen som en del af deres markedsføring. Den lukkede kongekrone må ikke bruges.

- Jeg oplyser dem om, at man gerne må bruge en åben krone, der ikke kan forveksles med kongehusets og statens krone, siger Niels Bartholdy i en pressemeddelelse.

Kro-ejere over hele landet har protesteret mod, at Rigsarkivet har bedt dem fjerne kongekronen fra deres logo. De kan ifølge Rigsarkivet ikke vinde hævd på at bruge den, selv om de har handlet i god tro.

Rigsarkivet oplyser, at det slog Statsministeriet fast allerede i 1935.

På grund af protesterne fra kroejerne har kroernes brancheorganisation, Danmarks Restauranter og Cafeer (DRC), bedt om et møde med Rigsarkivet, der finder sted den 26. november.

- Det undrer os, at Rigsarkivet først reagerer nu og ikke har håndhævet den regel for mange år siden. For kroerne vil det betyde store udgifter, hvis de skal til at ændre logo, siger Kirsten Hauge, der er direktør i DRC.

Hun ser frem til mødet med Rigsarkivet og undrer sig samtidig over, at andre virksomheder må bruge kongekronen som logo, nemlig dem, der er såkaldte Kongelige Hofleverandører.

Dem er der cirka 100 af. Blandt dem er Tuborgs Bryggerier, hvor kongekronen er øverste del af etiketten på ølflaskerne, den er at finde på Anton Bergs chokoladeæsker og på sølvsmedjen Georg Jensens logo.

Kroerne skal dog ikke fjerne kongekronen, hvis den er en del af et murværk.

- Der hvor kronen fra gammel tid har været indmuret som en del af en bygning, eller på anden måde er nagelfast og kan betragtes som kulturminde, der får kronen selvfølgelig lov at blive, understreger Nils Bartholdy.

/ritzau/