Kongresmedlemmer vil grille Obamas Syrien-hold

Og det kan meget vel gå hen og blive en hed affære, hvor Barack Obamas repræsentanter vil blive grillet, skriver CBS News.

Officielt samles de amerikanske lovgivere først 9. september, men medlemmerne af Udenrigsudvalget er blevet bedt om at møde før tid for at blive briefet om den amerikanske regerings opfattelse af situationen i det borgerkrigshærgede land.

Obama sender et magtfuldt trekløver - udenrigsminister John Kerry, forsvarsminister Chuck Hagel og den øverstbefalende for det amerikanske militær, Martin Dempsey - til høringen, hvor de blandt andet skal redegøre for, hvorfor en målrettet militær indsats mod Bashar al-Assads styre er nødvendig.

Senere følger briefinger af fortrolig karakter af alle medlemmer af Kongressen, samt en åben høring i Udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus, hvor de folkevalgte kan høre Kerry. Obama deltager ikke i disse sessioner, men har tirsdag, inden han rejser til Sverige for blandt andet at mødes med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag, indledt møder med fremtrædende medlemmer fra en række vigtige sikkerhedsudvalg i både Senatet og Repræsentanternes Hus, oplyser CBS News.

For Obama er der investeret meget personlig prestige i at få overtalt kongresmedlemmerne til at sige god for et amerikansk indgreb i Syrien. Deres samtykke var ikke påkrævet, og derfor kom Obamas ønske om at inddrage dem som en stor overraskelse for iagttagere af amerikansk politik. Bliver det et nej, kan det være et stort nederlag for Obama.

Han er dog principielt ikke forpligtet til at afvente et ja fra Kongressen, før han kan beordre et angreb på det syriske styre, ligesom han heller ikke er forpligtiget til at følge et muligt nej.

Ifølge USA-kendere er Obama ikke sikker på at få et ja, eftersom det er ikke utænkeligt, at dele af det Republikanske Parti vil benytte lejligheden til at spænde ben for den præsident, som de har meget lidt respekt for.

Mandag fik Obama dog opbakning fra den republikanske senator, John McCain, som ellers har været kendt som en arg kritiker af USAs Syrien-politik hidtil.

Men efter selv at have holdt møde om Syrien med Obama i Det Hvide Hus, sender McCain en kraftig opfordring til sine partifæller.

»Hvis Kongressen afviser en resolution som denne, når USAs præsident allerede har forpligtet sig til en aktion, så vil konsekvenserne være katastrofale,« sagde han mandag, hvor han dog også erkendte at der er »lang vej igen«, inden han kan bakke helt op om et Syrien-angreb.

Dagens Gossip