Kongressen godkender omstridt olierørledning

Skrevet af admin

12/02/2015

Dagens topnyheder

Kongressen i Washington har givet sin accept til den omdiskuterede olierørledning Keystone XL, der skal transportere olie fra Canada og tusindvis af kilometer sydpå til raffinaderier i USA.

Et flertal i Senatet stemte for projektet i januar og onsdag aften amerikansk tid har Repræsentanternes Hus med 270 stemmer for og 152 imod også vendt tommelfingeren opad.

Projektet skal dog godkendes af præsident Barack Obama, fordi det krydser en international landegrænse. Og Obama har varslet, at han vil nedlægge veto, når Kongressens beslutning sendes til Det Hvide Hus for at blive godkendt.

Miljøgrupper har i årevis protesteret mod projektet, og Barack Obama vil kun sige god for det, hvis det kan dokumenteres, at rørledningen ikke bidrager til en stigning i udslippet af drivhusgasser.

Han afventer en evaluering af projektet, før han tager endelig stilling.

Tilhøngere af Keystone XL-projektet mener, at en skrotning af olierørledningen vil belaste miljøet, fordi olien fra Canadas omstridte tjæresandsområder i provinsen Alberta så skal transporteres til USA på anden vis, eksempelvis med lastbil, jernbane, pramme eller tankskibe.

Republikanerne, der har flertallet i både Senatet og Repræsentanternes Hus - Kongressens to kamre - argumenterer med, at Keystone XL vil skabe mange hårdt tiltrængte arbejdspladser og øge USA's forsyningssikkerhed.

En statslig rapport konkluderede i november sidste år, at rørledningen ville skabe omkring 42.000 arbejdspladser.

Efter onsdagens afstemning gentog flertalslederen for Repræsentanternes Hus, republikaneren John Boehner, sine tidligere angreb på Obama for hans modvilje mod Keystone XL.

- Præsidenten står på samme side som en flok venstresnoede ekstremister og anarkister, siger Boehner.

Såfremt Obama nedlægger veto og sender forslaget tilbage til Kongressen, skal det vedtages med mindst to tredjedele af stemmerne for at træde i kraft. Og så stort et flertal er der ikke i nogen af de to kamre for Keystone XL.

/ritzau/AFP