Konkurrenceklausuler bremser væksten

I studiet dokumenterer to forskere således, at klausulerne skader mobiliteten på arbejdsmarkedet. Og bliver de brugt for meget og forkert, bremser de væksten – til skade for virksomhederne selv og hele det danske samfund.

Det får nu fagbevægelsen til at kræve strammere regler mod brugen af konkurrenceklausuler, så de ansatte frit kan skifte job.

»Konkurrenceklausuler er en stor ulempe for arbejdsmarkedet og med til at hæmme den vækst, vi alle sammen hungrer efter. Derfor bør man se på, om man kan begrænse brugen af dem,« siger formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, til Ugebrevet A4.

I erhvervslivet er der imidlertid ingen forståelse for ønsket om strammere regulering.

»Der er ikke noget behov for at ændre i lovgivningen om konkurrenceklausuler. De kan være absolut nødvendige for at beskytte virksomheder mod ublu konkurrence,« siger chefkonsulent hos Dansk Erhverv Jannie Merete Pedersen i en skriftlig kommentar til Ugebrevet A4.

Det er de tre hovedorganisationer LO, FTF og AC samt organisationen Lederne, der har bedt om at få analyseret klausulernes påvirkning af samfundsøkonomien.

På baggrund af studiet forventes det, at Produktivitetskommissionen i en analyse torsdag vil lægge op til at begrænse brugen af de kontroversielle klausuler.

Dagens Gossip