Konkurser tilbage på normalt niveau i maj

I maj var der 440 konkurser mod 337 i april, når der korrigeres for normale sæsonudsving, hvilket svarer til en stigning på 31 pct. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

»Selvom det lyder til at være en voldsom vækst, så skal man dog ikke overdramatisere stigningen, som i virkeligheden var en normalisering ovenpå et kunstigt lavt niveau i april. Vi forventer, at antallet af konkurser over de kommende måneder vil ligge på et niveau i nærheden af 450 om måneden, dvs. tæt på det aktuelle niveau niveau«, skriver cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian i en kommentar til tallene.

Han henviser til, at tallene fra marts til april og fra april til maj var påvirket af de tekniske problemer hos Statstidende i april, som medførte en forskydning af ca. 25 konkurser fra april til maj. Hvis de var blevet registreret normalt, ville den sæsonkorrigerede stigning fra april til maj have været ca. 18 pct., mens tre-månedersudviklingen stadig ville vise et fald på 14 pct, skriver Danmarks Statistik.

Det var især virksomheder inden for handel og transport, der måtte dreje nøglen om i maj i år - 131 mod 93 måneden før - ligesom 66 firmaer inden for kategorien erhvervsservice måtte lukke i maj mod 29 stk. i april. Samtidig ramte maj måneds konkurser 1.366 beskæftigede, hvilket er en stigning på 45 procent i forhold til måneden forinden.

Ikke et samfundsmæssigt onde

Ifølge seniorøkonom i Nykredit Markets Tore Stramer er en konkurs selvsagt er en kedelig situation for den enkelt virksomhed, men ikke nødvendigvis et onde for landets økonomi samlet på sigt.

»Det skyldes, at de mindre produktive virksomheders konkurs frigiver arbejdskraft og kapital, som nye mere produktive virksomheder kan benytte sig af. Det øger på sigt produktionen og dermed den samlede velstand i økonomien. Det er et af de helt fundamentale forhold, der skaber en løbende effektivisering af produktionen i en markedsøkonomi – og dermed økonomiske vækst. De seneste års store antal konkurser kan dermed også ses som et nødvendigt onde for at få løftet den svage produktivitet herhjemme,« siger han i en skriftlig kommentar.

Tore Stramer venter samtidig en stigning i antallet af konkurser, hvis den økonomiske tilbagegang bider sig fast:

»Det er dog ikke vores forventning, at en længerevarende recession står for døren. Og selv i det tilfælde, hvor en ny dyb recession ramte Danmark, ville potentialet for en ny stor konkursbølge være begrænset. Simpelthen fordi det er de mest modstandsdygtige virksomheder, der står tilbage efter finanskrisens rasen,« skriver han.

Over de seneste tre måneder var der tilgengæld færre konkurser over en bred kam, undtagen i bygge- og anlægsbranchen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip