Konservativ partitop presset til opgør med offentlighedsloven

Det står klart efter en afstemning på partiets landsråd søndag, hvor det lykkedes for Konservativ Ungdom at samle flertal blandt de delegerede til et forslag om, at moderpartiet og den ellers i første omgang modvillige folketingsgruppe skal arbejde på at tilbagerulle de tre mest omtalte paragraffer i loven.

Selvom folketingsgruppen ikke er forpligtet til at følge landsrådets beslutning, så er det politiske vink med en vognstang ikke til at tage fejl af, og derfor melder partiets retsordfører, Tom Behnke (K), sig da også klar til at følge baglandets dessiner.

»Der er ingen tvivl om, at vi lytter til landsrådet. Landsrådet er vores øverste myndighed, og landsrådet har besluttet, at vi er meget skeptiske over for de her paragraffer, så det vil vi selvfølgelig tage til efterretning,« siger Tom Behnke.

Spørgsmål: Der står i indstillingen, at I skal arbejde for at tilbagerulle de tre paragraffer. Vil I gøre det?

»Vi kommer til at følge vores landsråd. Nu må vi lige se på, hvordan vi gør det, og hvordan rækkefølgen bliver, men det er klart, at vi lytter til vores landsråd,« siger han.

Landsrådets beslutning betyder, at de Konservative skal arbejde for at tilbagerulle paragrafferne 22, 24 og 27, netop de tre paragraffer, der medførte stor opmærksomhed omkring loven, og som justitsminister Morten Bødskov (S) talrige gange måtte forsvare frem mod vedtagelsen.

Selvom offentlighedsloven - hvilket kritikerne af loven også anerkender - åbner op for mere offentlighed flere steder, så indskrænker de tre paragraffer blandt andet adgangen til aktindsigt i ministrenes arbejde.

Det er allerede fra politisk hold besluttet, at loven skal evalueres, når den har fungeret i tre år, og derfor overrasker det også Tom Behnke, at baglandet ikke har kunnet vente med at gå imod loven. Han mener, der er truffet en forhastet beslutning.

»Jeg var godt klar over, at afstemningen ville blive tæt, men jeg havde egentlig også set frem til, at landsrådet ville støtte folketingsgruppen i, at man lige skulle se, om loven virker, inden vi evaluerer den. En evaluering inden den overhovedet er kommet ordentlig i gang er lidt forhastet,« siger han.

Formanden for Konservativ Ungdom (K), Kristoffer Beck, der stod bag indstillingen, regner ikke med, at offentlighedsloven kommer på den politiske dagsorden, inden evalueringen ligger klar om godt to år.

Han understeger dog, at han forventer, at partitoppen holder ord, når det kommer til den politiske virkelighed.

»Hvis offentliglighedsloven kommer på dagsordenen, og det gør den under alle omstændigheder inden for de næste tre år, så skal de gå ind med det udgangspunkt, at de vil have de tre paragraffer rullet tilbage. Det har landsrådet meget, meget klart sagt, at de vil have,« siger han.

Ved siden af afstemningen om offentlighedsloven valgte de Konservative også spidskandidat til Europa-Parlamentet i forbindelse med landsrådet. Her faldt valget helt som ventet på den konservative europaparlamentariker Bendt Bendtsen (K).

Dagens Gossip