Konservative: Foster-sprøjte er en individuel sag

Det mener de Konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær (K), der dermed er på linje med syv af de 16 medlemmer i Det Etiske Råd, som onsdag offentliggjorde en længe ventet - men dybt splittet - udtalelse om den såkaldte kaliumsprøjte.

»Det er vigtigt, vi lytter til de mange bekymringer, der er kommet fra Det Etiske Råd, for det er et meget følsomt område. Vurderingen skal i høj grad bero på en lægefaglig vurdering,« siger Benedikte Kiær, der om en måned skal diskutere emnet med sundhedsminister Astrid Krag (SF) og de øvrige sundhedsordførere.

»Det må ikke blive en standardting. Det skal være sådan, at man går ind og laver konkrete, individuelle vurderinger. Man skal også huske, at der er nogle tilfælde, hvor de her ulykkelige forældre, som bliver nødt til at få foretaget en sen abort, faktisk godt kan bære og faktisk godt vil være en del af det sidste, hvis der viser sig livstegn fra fosteret. Det handler om at give kvinden og manden grundig information om, hvad der skal til at ske. Hvorfor det skal ske. Hvordan det skal ske. Og hvad det egentlig kan betyde,« tilføjer hun.

Otte medlemmer af Det Etiske Råd mener slet ikke, man skal bruge sprøjten, »da sundhedsvæsenets opgave bør være at redde liv«, mens et enkelt medlem mener, at forældrene altid skal informeres om, at sprøjten er en mulighed, hvis fosteret er mere end 20 uger gammelt.

I praksis dækker abortmetoden over, at en læge sprøjter en høj koncentration af kaliumklorid direkte ind i fosterets eller barnets hjerte og fremkalder et hjertestop, så man undgår livstegn efter aborten.

Metoden blev genstand for debat i vinter, da det kom frem, at overraskende mange fostre eller børn bevæger sig, gisper eller viser andre livstegn, når de kommer ud efter en sen abort.

Dagens Gossip