Konservative vender togfonden ryggen

»Vi forlader forhandlingerne, fordi vi ikke har kunnet flytte regeringen, der fastholder det her skattesystem, den vil trække ned over virksomhederne. Det vil være en vækstdræber, det vil koste arbejdspladser i Syd- og Sønderjylland, det vil koste provenu til statskassen, og det vil vi ikke være med til,« siger Mike Legarth, som dermed følger i hælene på Venstre og Liberal Alliance, der forlod forhandlingerne i sidste uge.

Regeringen vil finde omkring 27 milliarder kroner ved at øge beskatning af olie- og gasselskaberne i Nordsøen, der ikke er en del af Dansk Undergrunds Consortium, op på det samme beskatningsniveau som A.P. Møller - Mærsk, som er med i konsortiet.

De Konservative havde forud for mødet proklameret, at man ønskede, at der kunne forhandles nye aftaler på plads med selskaber som Bayerngas, Hess og Dong Energy.

Den Konservative skatteordfører peger på, at det for 10 år siden lykkedes at forhandle en aftale på plads med Mærsk, som selskabet frivilligt tiltrådte trods øget beskatning.

»Den gang, man forhandlede nordsøaftalen i 2003, tiltrådte Mærsk den nye aftale, hvor man skulle betale mere i skat, allerede fra 2004, selv om de havde en eksisterende aftale, som de kunne have fastholdt frem til 2012. Man lavede en god overgangsordning, hvor der skulle betales mere i skat med den ene hånd til fordel for, at man kunne udvinde mere med den anden,« siger Mike Legarth.

Spørgsmål: Hvis I har et flertal efter næste valg, vil I så rulle aftalen tilbage?

»Det vil jeg ikke udelukke, men det er ikke op til mig at vurdere, hvorvidt vi kan det. Men jeg kan sige, at vi i hvert fald er imod det her,« siger Mike Legarth.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti er fortsat del af forhandlingerne med regeringen.

Dagens Gossip