Konservative vil gerne belønne eliten

De hurtige og dygtige bliver belønnet i uddannelsessystemet, og det glæder SU-ordfører Vivi Kier (K), der lægger vægt på, at der er kommet et forlig, der belønner den gruppe, men ifølge hende også sikrer de svageste unge.

»Jeg synes, det er ok at belønne eliten i det her land, og det gør vi med den her reform,« siger hun.

Det såkaldte SU-loft hæves sådan, at studerende må tjene 2.500 kroner mere om måneden. Samtidig må unge, der starter på en videregående uddannelse inden for to år efter adgangsgivende eksamen, modtage SU 12 måneder udover normeret tid.

Aftalen skærer samtidig i støtten til hjemmeboende på ungdomsuddannelser, der nu vil være på 893 kroner om måneden med mulighed for et tillæg alt efter forældrenes indkomst på op til 1586 kroner om måneden. De regler træder i kraft for unge, der starter på uddannelse fra 1. juli 2014.

Dansk Folkeparti har været kritiske over for reformen og særligt den minimerede SU til hjemmeboende, men ifølge forskningsordfører Jens Henrik Thulesen-Dahl sikrer forliget en social balance.

»Det har været vigtigt for os at sikre social retfærdighed i reformen. Den ordning, der kommer nu, hjælper også de svageste unge,« siger han.

Besparelsen i SU-reformen sikrer 2,2 milliarder, der blandt andet skal bruges til at lave en række erhvervsrettede initiativer i regeringens Vækstplan DK.

Dagens Gossip