Konservativt bagland klar til opgør med offentlighedsloven

Flere fra de Konservatives bagland er således klar til et livtag med lovens tre mest omdiskuterede paragraffer, når partiet i weekenden holder årsråd i Tivoli Congres Center.

Her vil de forsøge at få flertal for, at partiet skal arbejde for at tilbagerulle offentlighedslovens paragraf 22, 24 og 27, netop de tre paragraffer, der medførte stor opmærksomhed omkring loven og som justitsminister Morten Bødskov (S) talrige gange måtte forsvare frem mod vedtagelsen.

Det er Konservativ Ungdom, der står bag forslaget og ordlyden i den indstilling, som partiet skal stemme om søndag. Under overskriften »Nej tak til mørklægning« betegner de unge konservative paragrafferne som »en klar svækkelse af det danske demokrati.«

Ifølge landsformand for Konservativ Ungdom Kristoffer Beck (K) ville de danske politikere være de første til at råbe op, hvis andre lande forsøgte at indføre lignende paragraffer, og han håber og tror på, at baglandet er klar til et opgør med loven.

»Vi synes, det er så fundamentalt forkert, hvad man har lavet med den her lov. For mig at se er de her tre paragraffer lavet for, at man kan holde hånden over ministrenes arbejde og mørklægge, hvad de render og laver,« siger han.

Ungdomsformanden får opbakning fra blandt andre Mette Abildgaard (K), spidskandidat til Region Hovedstaden og førstesuppleant til Folketinget, som i sommer deltog i demonstrationen mod loven foran Christiansborg.

»For mig er det tydeligt, at når man fremlægger en lov, som alle »magtpartierne«, altså dem som enten sidder eller har siddet i regering, er så begejstret for, så er det i sig selv grund til bekymring,« siger hun.

De Konservatives leder og politiske ordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Rasmus Jarlov (K), har ligeledes tidligere udtalt sig kritisk om offentlighedsloven. Han oplyser, at han også stemmer for forslaget mod de tre paragraffer, men har ikke yderligere kommentarer.

Ifølge flere af de konservative kilder, som Berlingske Nyhedsbureau har talt med, er der relativ stor opbakning til forslaget i baglandet, og flere af modstanderne af den nuværende lov regner med, at det bliver vedtaget på årsrådet og dermed bliver konservativ politik fremover.

I partitoppen står man dog fortsat bag loven, understreger de Konservatives retsordfører, Tom Behnke (K).

»Jeg kommer til at stemme imod indstillingen, og jeg kommer også til på folketingsgruppens vegne at sige, at gruppen ikke kan støtte indstillingen, og at vi anbefaler, at landsrådet stemmer nej,« siger han.

Tom Behnke understreger, at loven er vedtaget »efter meget grundigt udvalgsarbejde«, og så peger han på, at det allerede i dag er besluttet, at loven skal evalueres, når den har fungeret i tre år og det derfor er for tidligt at lave om i paragrafferne.

Den forklaring møder dog ikke meget sympati hos Mette Abildgaard:

»Jeg holder meget af Tom, og han er en meget fornuftig mand, men alle ved, at når man først har indført mere lukkethed, så tager man ikke skridtet tilbage,« siger hun

Dagens Gossip