Konservativt ja til optagelsesprøve til gymnasiet

»Jeg ser positivt på forslaget fra Dansk Industri. Vi skal have vendt udviklingen nu, ellers ender det med, at om ti år sidder der en gruppe kloge akademikere og kigger på alle de udlændinge, vi er nødt til at hente ind til at klare det håndværksmæssige arbejde,« siger de Konservatives undervisningsordfører, Vivi Kier (K).

Forslaget fra Dansk Industri, der lanceres i Jyllands-Posten, har netop til formål at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelser i stedet for gymnasiet. I dag vælger syv ud af ti unge en gymnasial uddannelse, mens kun 20 procent vælger en erhvervsuddannelse.

Efter sommerferien skal politikerne på Christiansborg drøfte en reform af erhvervsuddannelserne, og her er Vivi Kier indstillet på at diskutere forslaget fra Dansk Industri om optagelsesprøver.

Men det skal følges op af andre initiativer, mener hun.

»Vi bør også se på, hvordan vi kan skrue en erhvervsfaglig uddannelse sammen for de unge, der har en studentereksamen i bagagen, men som gerne vil gå videre med en erhvervsuddannelse,« siger Vivi Kier.

Hun mener også, det handler om at få styrket uddannelsesvejledningen i folkeskolen og få gjort det attraktivt for de unge at vælge en erhvervsuddannelse.

»Vi skal have lagt noget status ind i at tage erhvervsuddannelserne, og her har jeg foreslået, at der også skal være adgangskrav i form af, at man mindst skal have fået karakteren to (bestået, red.) i dansk og matematik for at kunne vælge en erhvervsuddannelse,« siger Vivi Kier, der desuden mener, at erhvervsskolerne skal kunne vurdere uddannelsesparatheden hos den enkelte ved hjælp af en samtale.

»Det skal være med til at skærpe elevernes motivation, så de siger: Yes, nu skal vi tage os sammen,« siger undervisningsordføreren.

Dagens Gossip