Konsulenter i staten skal undersøges

Tilbage i juli kom det frem, at staten bruger flere penge på private IT- og managementkonsulenter i dag end for tre år siden, selvom Rigsrevisionen allerede i 2010 kritiserede forbruget af private konsulenter og kaldte det »ikke tilfredsstillende«.

De stigende udgifter skal nu undersøges, og det glæder man sig over i Dansk Industri (DI).

»Vi oplever gang på gang, at diskussionen om statens brug af konsulenter bygger på rene myter og fordomme frem for faktisk viden. Derfor hilser vi en undersøgelse hjertelig velkommen,« siger branchedirektør i DI Videnrådgiverne, Henriette Søltoft, i en pressemeddelelse.

I juli fik Berlingske Nyhedsbureau aktindsigt i et notat fra Moderniseringsstyrelsen. Det viste, at Staten i gennemsnit brugte 400 millioner kroner mere på ydelser hos private IT- og managementkonsulenter i både 2011 og 2012, end den brugte i 2010, og i 2011 og 2012 blev der i gennemsnit brugt mindst 3,8 milliarder kroner om året.

Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen sagde i juli, at meget tyder på, at Finansministeriet ikke formår at følge Rigsrevisionens anbefalinger tilstrækkeligt.

»Når forbruget af konsulenter stiger, kan det være et udtryk for, at der hersker en kultur i ministerierne og styrelserne, der betyder, at man gør, som man plejer at gøre. Man køber konsulenter til opgaverne, fordi sådan gjorde man også sidste år,« sagde han til Berlingske Nyhedsbureau.

DI peger på, at konsulenterne typisk hentes ind til opgaver for at tilføre specialistviden og faglige kompetencer, og at man ser mange eksempler på, at produktiviteten stiger med brugen af private rådgivere.

»I DI Videnrådgiverne støtter vi selvfølgelig fulgt ud, at der skal være en hensigtsmæssig brug af eksterne rådgivere i den offentlige sektor. Hvis der er unødvendige udgifter i den offentlige sektor, skal de selvfølgelig spares. Men meget ofte er videnrådgivernes rolle netop også sørge for, at opgaverne løses så effektivt så muligt, så borgerne får mest mulig kvalitet pengene. Det er udtryk for, at de offentlige myndigheder fokuserer på deres kerneopgaver og køber bistand udefra, når det er nødvendigt,« siger direktør for DI Videnrådgiverne Henriette Søltoft.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip