Kontanthjælpkaos: Mange står uden penge i dag

Skrevet af Ann Katrine Warren

31/01/2014

Dagens topnyheder

Det er fra i dag, at kontanthjælpsmodtagere for alvor mærker, hvordan den nye kontanthjælpsreform påvirker dem, der bor sammen med en kæreste.

Men ude i kommunerne kæmper man også med de nye regler om forsørgerpligten, og de mange nye oplysninger, som skal indhentes i den forbindelse. Blandt andet skal modtagerne indsende kærestens lønseddel, inden der kan udbetales penge.

Det betyder, at mange kontanthjælpsmodtagere i dag vågnede op til slunkne bankkonti, hvor der ikke var gået penge ind. 

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Situationen giver tydeligvis frustrationer hos mange af medlemmerne i facebookgruppen "Gensidig Forsøgelsespligt - nej tak". Her vælter den ind med beretningerne.

- Ingen udbetaling, da samlever erklæring ikke er underskrevet. Men jeg har ikke modtaget erklæringen hverken med post eller i eboks. Finder kun ud af det fordi jeg selv kontakter kommunen, skriver Rikke Glipstrup på gruppens væg.

Det er heller ikke alle kontanthjælpsmodtagerne, som føler sig informeret om, hvad de skal indsende af oplysninger.

- Jeg er forvirret. Jeg har (som flere af jer kan jeg se) ikke fået udbetalt min kontanthjælp idag. Jeg havde forventet der ville komme halvdelen af det jeg hidtil har fået, men der er altså ingenting. Jeg kan se mange af jer snakker om papirer I har fået tilsendt om samlever og løn. Jeg har slet ikke fået nogen for papirer til underskrivelse, skriver Ida Maria Petersen.

LÆS OGSÅ: Splittet af gensidig forsøgerpligt: Far er flyttet fra familien

Mange skriver, at de vil tage kontakt til myndighederne og sagbehandlere, fordi de ikke forstår, hvor penge bliver af. Men det er heller ikke nødvendigvis nogen let sag i dag.

- Nummer 63 i køen for at snakke med udbetaling Danmark - Gud fri mig vel….., skriver Nicolai Bøgedal.

Ude i kommunerne har man mange steder kaldt ekstra folk på arbejde i dag. Men alligevel kæmper man for at følge med.

- Vi har haft rigtig mange opringninger fra samlevende, fordi folk er usikre på, hvad de får udbetalt, og om de får en udbetaling," siger fagkoordinator i Ydelse i Aabenraa Borgerservice, Jette Nielsen, til DR.

Ifølge en rundringning foretaget af Ugebrevet A4 regner man i 29 af 35 kommuner med, at man får "reaktioner" fra kontanthjælpsmodtagere, der har fået skåret ned på deres ydelse.