Kontanthjælpsmodtagere kan straffes for økonomisk hjælp fra venner

Kontanthjælpsmodtagere, der er vant til at tage imod en hjælpende hånd fra venner og familie, når pengene ikke rækker, skal snart til at tænke sig godt om, inden de tager imod hjælp.

Når kontanthjælpsloftet bliver indført 1. oktober, vil økonomisk og sågar praktisk hjælp blive anset som om, at kontanthjælpsmodtageren har en samlevende. Og det bliver straffet økonomisk, skriver Avisen.dk

En kontanthjælpsmodtager med børn, som har en samlevende, vil få 1.000 kroner mindre om måneden. En kontanthjælpsmodtager uden børn kan se frem til 2.300 kroner færre hver måned.

Ifølge er de nye regler for kontanthjælpsmodtagere er definitionen af en samlever ikke bare, at man bor sammen og har et forhold. Brian Siggaard, som er chefkonsulent for Arbejdsmarked og Erhverv i Kommunernes Landsforening, forklarer til Avisen.dk, at denne nye regel ikke må forveksles med 'gensidig forsørgelsespligt for samlevende'. Dette er en hårdere definition af samliv, og man behøver ikke at bo sammen.

Home-Start, som yder praktisk hjælp og støtte til familier med småbørn, mener, at loven er galt skruet sammen.

- Det er en fuldstændig syg tankegang. Vi skal da have et samfund, hvor vi hjælper hinanden. Især hvis man er på kontanthjælp, har man da rigtig meget brug for netværk og en hjælpende hånd, siger Lone Møller, der er landskoordinator for Home-Start Familiekontakt Danmark.

- Jeg var på besøg hos en enlig mor den anden dag med et barn på en måned, og hendes naboer er utroligt gode til at lange noget mad indover altanen. Tænk hvis hun skulle trækkes i kontanthjælp for det, tilføjer hun.

Læs også: Joachim B. Olsen: Det er meningen, at enlige mødre skal rammes af kontanthjælpsloft

Direktør i Mødrehjælpen Mads Roke Clausen er også skeptisk. Han mener, at kommunernes grundlag for at bestemme, hvem der er samlevende, er for uklart.

- Vi har set et eksempel på nogle, der spiste aftensmad sammen en gang om ugen og blev straffet for det ved at blive set som samlevende. Det er helt ude af proportioner, siger Mads Roke Clausen til Avisen.dk.

Kommunerne er ved at forberede sig på indførslen af det nye kontanthjælpsloft og er i øjeblikket i gang med at partshøre kontanthjælpsmodtagerne for at afklare, om de er enlige eller samlevende.

I København har kommunen udsendt et nyhedsbrev om, at kontanthjælpsmodtagerne 'i løbet af sommeren vil modtage en partshøring og afgørelse fra kommunen, hvis kommunen vurderer, at de har et ”praktisk eller økonomisk forhold til en anden voksen”, skriver Avisen.dk.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip