Kontanthjælpsreform hjælper alvorligt syge

Hidtil har det været sådan, at kontanthjælpsmodtagere, der har kræft eller en anden alvorlig sygdom, og som i den forbindelse har fået udbetalt erstatning fra deres forsikringsselskab, har fået frataget kontanthjælpen. De har derfor været henvist til at leve af den sum, der ellers skulle forsøde livet under et hårdt sygdomsforløb.

Men med den nye kontanthjælpsreform bliver de alvorligt syge fritaget fra at få frataget kontanthjælpen, hvis det udbetalte forsikringsbeløb udgør 150.000 kroner eller derunder, fortæller beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S):

»Der er eksempler på alvorligt syge mennesker, der mister deres arbejde, søger om kontanthjælp som forsørgelse, men får afslag, fordi de har fået udbetalt deres forsikring. Det synes vi ikke er rimeligt. En forsikring i forbindelse med kritisk sygdom skal forsøde livet i en svær situation,« siger ministeren.

Tidligere har regeringen ellers afvist at ændre reglerne på området, men i forbindelse med den nye reform, ændrede den altså mening.

»Når man laver en samlet reform af hele kontanthjælpsområdet, så har man lejlighed til at kigge alle elementer af reglerne igennem, og der er vi blevet enige med Folketingets partier om, at det er afgørende at få det her element med i en i forvejen stor reform,« forklarer Mette Frederiksen.

De nye regler træder i kraft sammen med de andre dele af reformen pr. 1. januar 2014. Det betyder også, at der ikke er hjælp at hente for de personer, der her stået eller står med problemet nu.

»Vi lovgiver ikke med tilbagevirkende kraft. Det gælder i det hele taget på kontanthjælpsområdet. Men her retter vi op på en skævhed, der har været i en årrække, og fremadrettet tror jeg, at det vil skabe noget tryghed for vores sygemeldte kontanthjælpsmodtagere,« siger beskæftigelsesministeren, som ikke mener, at det er uretfærdigt.

»Der skal meget til for at lovgive med tilbagevirkende kraft, og den her reform retter op på mange af de systemfejl og problemer, der er i det nuværende kontanthjælpssystem,« fastslår hun.

Mette Frederiksen peger desuden på, at de fleste alvorligt syge får udbetalt en forsikringssum på 150.000 kroner eller derunder.

Beskæftigelsesministeriet skønner i et notat, at den nye ordning vil koste cirka 20 millioner kroner om året.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip