Kontroversielle statsledere tog afsked med Hugo Chavez

Fredag eftermiddag blev den afdøde præsident, Hugo Chavez, hyldet ved en ceremoni i Caracas i Venezuela af statsledere fra hele verden. 

Nogle af de mest markante skikkelser ved ceremonien var Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, og Cubas Raul Castro, der begge har omtalt den farverige og kontroversielle »Comandante« i floromvundne vendinger forud for ceremonien, skriver Berlingske Nyhedsbureau.

- Han var uovervindelig og forlod os alle som ubesejret. Det kan ingen tage fra ham - det står skrevet i historien, lyder det blandt andet fra Cubas præsident, Raul Castro, ifølge Reuters.

En stor gruppe venezuelanere, såkaldte 'Chavistaer', samlede sig fredag foran militærakademiet, hvor ceremonien blev holdt. Mange var klædt i det regerende socialistpartis røde farve bærende billeder af deres »Comandante« og viftende med Venezuelas flag.

- Chavez døde ikke, han multiplicerede, Chavez lever! Revolutionen fortsætter!, gjaldede de mange tilhængere.

Flere af gæsterne indenfor var - fra et vestligt synspunkt - kontroversielle, og Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad var en af de statsledere, der rejste sig til klapsalver, da han blev præsenteret. Han har tidligere udtalt, at Chavez sammen med en shiitisk imam vil genopstå sammen med Jesus og skabe fred i verden.

Også Hollywood-skuespilleren Sean Penn - klædt helt i sort - var tilsyneladende blevet inviteret med til den USA-fjendske præsidents såkaldte »begravelse«. For en egentlig begravelse var det ikke.

Hugo Chavez’ følger nemlig i sporet på to andre markante ledere, Lenin og Mao, og skal balsameres. Det vil formentlig ske ved, at hans døde krop bliver fyldt med formalin.

- Det vil givetvis foregå ved, at man fjerner væsken fra kroppen og derefter sprøjter fortyndet formalin ind i alle muskelgrupper og organer, siger Karsten Mildahl Nielsen, retsmedicinsk tekniker på Aarhus Universitet.

Når liget af Hugo Chavez er blevet balsameret, skal det ligge yderligere syv dage på militærakademiet for at imødekomme befolkningens store interesse for at sige farvel til deres leder. Derefter bliver de jordiske rester af Hugo Chavez permanent udstillet på et militærmuseum, der i samme ombæring vil blive lavet om til »revolutionens museum«.

Man skønner, at to millioner allerede har været forbi hans kiste i militærakademiet, og at flere hundrede tusinder vil fejre ham på gaderne.

Dagens Gossip