Korruptionsanklaget politiker står til at lede Bulgarien

Dermed har GERB, der ledes af den tidligere premierminister Boiko Borisov, ikke flertal, og strabadserne med at danne en koalitionsregering er indledt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bliver det dog en svær opgave for GERB at finde villige koalitionspartnere efter landsdækkende demonstrationer og beskyldninger om illegale aktiviteter i partiet. Seks år efter, at Bulgarien blev medlem af EU, er der stor utilfredshed blandt de 7,3 millioner bulgarere med den lave levestandard i EUs fattigste land, og ifølge Enhedslistens EU-ordfører, Nikolaj Villumsen, der har været i Bulgarien som valgobservatør, er valgresultatet yderst overraskende.

»Det kommer bag på mange, at de konservative skulle have fået så godt et valg. Det er den samme regering, som måtte træde tilbage i februar efter massive folkelige protester mod landets dårlige økonomiske situation og kritik af regeringens magtmisbrug. Valgkampen har været præget af den ene skandale efter den anden omkring lige præcis de konservative. Eksempelvis er den tidligere indenrigsminister anklaget for at aflytte politiske modstandere og journalister, ligesom et andet partimedlem er blevet taget med 360.000 falske stemmesedler dagen inden valget,« forklarer han fra Bulgarien.

Borisov har endnu ikke kommenteret valgresultatet, men den tidligere indenrigsminister Tsvetan Tsvetanov, der er nummer to i partiet, siger ifølge Reuters:

»GERB vil være ansvarlig over for nationen. Borisov er i stand til at foreslå og danne en regering - det kan ende med en mindretalsregering. Vi vil tage ansvar for at danne en regering. Vi vil også tale med forskellige borgerorganisationer. Jeg vil sikre, at forhandlingerne med andre partier og borgerorganisationer kommer til vil at foregå åbent.«

Søndag aften og natten til mandag har Sofia været fuld af demonstranter, fortæller Nikolaj Villumsen, som også kan berette om foruroligende meldinger om valgsvindel. Flere valgobservatører har set vælgere blive betalt for at stemme på et særligt parti eller en bestemt kandidat, forklarer han. Selv har han oplevet en højst usædvanlig form for stemmeoptælling.

»Jeg har oplevet, at da der skulle tælles stemmer op, så deltog der - imod reglerne - medlemmer af partier i optællingen. Der var ingen, der dobbelttjekkede, at stemmerne endte i de rigtige bunker,« siger han.

Boiko Borisov trak sig som premierminister tidligere på året oven på korruptionsanklager og efter, at syv mennesker havde sat ild til sig selv.

Ifølge Reuters er der så stor usikkerhed om hans person og om valgresultatet, at det kan ende med endnu et valg i Bulgarien til september.

Dagens Gossip