Korruptionssag mod partileder aflyses i Sydafrika

Den flamboyante sydafrikanske partileder Julius Malema bliver alligevel ikke retsforfulgt for anklager om korruption og hvidvaskning af penge.

En dommer har besluttet at droppe sagen mod oppositionspolitikeren med den begrundelse, at 34-årige Julius Malema har ventet for længe på en eventuel retssag.

- Du kan frit gå, sagde dommer George Mothly tirsdag til Julius Malema.

Julius Malema er leder af det venstreorienterede, sydafrikanske oppositionsparti De Økonomiske Frihedskæmpere (EFF).

Han var anklaget for hvidvaskning af penge og korruption i forbindelse med en regeringskontrakt til en værdi af 52 millioner rand - eller knap 28 millioner kroner.

Sammen med fire partnere skulle han ifølge anklagen have løjet for at vinde kontrakten på anlæg af veje i provinsen Limpopo, hvor Julius Malema kommer fra.

Det var planen, at retssagen skulle indledes mandag, men den blev udsat, da en anden af de i alt fem tiltalte i sagen udeblev fra retsmødet.

Anklagerne blev første gang rejst i september 2012. Politikeren mente dengang, at Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, stod bag.

Julius Malema er især kendt for at kæmpe for den store gruppe af fattige sorte i Sydafrika og var dybt involveret i konflikten blandt Sydafrikas minearbejdere i 2012.

Her opfordrede han minearbejderne til at skabe kaos i mineindustrien for at få gennemtvunget højere lønninger.

Desuden krævede han præsident Jacob Zumas afgang.

Julius Malema har også vakt opsigt med andre radikale udspil. Blandt andet har han relanceret en antiapartheid-sang, som opfordrer til drab på hvide landmænd.

Han var tidligere ungdomsleder for partiet ANC, men blev smidt ud af partiet i april 2012. Siden er han blevet en af partiets hårdeste kritikere.

Han og partiet EEF har blandt andet anklaget præsident Jacob Zuma for korruption.

Julius Malema har erklæret, at han er inspireret af Venezuelas afdøde leder Hugo Chavéz.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip