Kors på skærmen skaber skærmydsler i Norge

Norske nyhedsoplæserne skal have lov til at bære et kors om halsen, også når de er på skærmen.

I hvert fald hvis det står til lederen af den norske pendant til Radio- og tv-nævnet, Kringkastingsrådet. Det fortæller avisen Dagen ifølge NTB.

May-Helen Molvær Grimstads udmelding kommer efter, at NRK's nyhedsoplæser Siv Kristin Sællman blev bedt om ikke at have et kors på, når hun er på skærmen.

- NRK lytter, når nogle reagerer på et lille bitte diamantkors på halvanden centimeter, siger hun, May-Helen Molvær Grimstad som påpeger, at kun et par seere havde klaget over korset.

Selvom der ikke er blevet klaget over NRK, tager May-Helen Molvær Grimstad, der er tidligere stortingsmedlem for Kristeligt Folkeparti, sagen op på egen hånd.

Men også Norges ligestillingsombudsnævn har reageret på korsforbuddet. Det har bedt om en redegørelse for NRK's reglement for religiøse symboler.

Ifølge ligestillings- og diskrimineringsombudsmand, Sunniva Ørstavik, vil nævnet muligvis tage sagen op på eget initiativ for at vurdere, om reglementet er i overensstemmelse med loven.

I Danmark vil tv-værter næppe blive bedt om at tage halskæder med et kors som vedhæng af. DRs etiske chef, Inger Bach, sagde til Jyllands-Posten 4. november:

- Vi har naturligvis regler for påklædning og regler for udsendelse af politiske signaler, men jeg kan ikke forestille mig, at noget så uskyldigt som et guldkors om halsen kunne udløse nogen debat i hverken DR eller i Danmark som sådan, siger hun.

/ritzau/NTB

Dagens Gossip