Kort proces: Dagpengeaftale er på plads

Der skulle kun gå tre dage fra Dagpengekommissionens rapport blev offentliggjort mandag, til en aftale om et nyt forsikringssystem for de ledige var forhandlet på plads.

Forhandlerne siger, at der er enighed om et fremtidigt dagpengesystem mellem Venstre, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Aftalen indebærer blandt andet, at det maksimale antal karensdage, hvor de ledige ikke modtager dagpenge, bliver mindre end de otte om året, som Dagpengekommissionen lagde op til.

I stedet bliver det de tre dage om året, som fagbevægelsens kommissionsmedlemmer anbefalede i en mindretalsudtalelse.

Karensdage er en væsentlig del af finansieringen af den systemomlægning, som kommissionen foreslår, og en sænkning af antallet kræver derfor, at der findes penge andre steder.

En del af disse skal ifølge Ritzaus oplysninger hentes ved sænke dimittendsatsen til et lavere niveau, end de 78 procent af den maksimale dagpengesats, som kommissionen har anbefalet. Dog skelnes der mellem forsørgere og ikkeforsørgere.

Dimittendsatsen i det nuværende system svarer til 82 procent af den maksimale sats.

Aftalen betyder samtidig, at der skal tilføres penge til dagpengesystemet fra andre områder. Det var ikke det udgangspunkt, som Dagpengekommissionen oprindeligt var blevet bedt om at opfylde.

/ritzau/

Dagens Gossip