Kortere dagpengeperiode sender flere på kontanthjælp

Stigningen har taget ekstra fart i første kvartal af 2013, og det skyldes især en kortere dagpengeperiode, lyder det fra Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank.

»I første kvartal er antallet steget med i alt 10.900 personer i forhold til udgangen af 2012. En stor del af stigningen kan tilskrives, at flere personer er faldet ud af dagpengesystemet og skal derfor ses i lyset af forkortelsen af dagpengeperioden,« siger Camilla Skovsbo Erichsen.

En stor gruppe på knap 7.100 ledige er ifølge Danmarks Statistik kommet på en ny uddannelsesydelse, som regeringen og Enhedslisten indførte for at hjælpe de dagpengemodtagere, som på grund af forkortelsen af perioden har mistet eller vil miste retten til dagpenge i perioden 30. december 2012 til 30. juni 2013.

»Det dækker over ledige personer, som har opbrugt deres dagpengeret i perioden 30. december 2012 til 30. juni 2013, og som har taget imod den nye uddannelsesordning, som giver dem ret til den nye uddannelsesydelse i op til seks måneder. Her er alle 7.085 personer altså en ren effekt af, at flere dagpengemodtagere har opbrugt deres dagpengeret,« siger forbrugerøkonomen.

Hos fagforbundet 3F har forbundssekretær Per Christensen tidligere kritiseret ordningen med den særlige uddannelsesydelse, da relativt få har brugt ydelsen til at uddanne sig. Men den seneste udvikling viser, at flere og flere rent faktisk benytter sig af uddannelse, og det er positivt, mener 3F.

»Der er forskel på at modtage ydelsen som en slags forsørgelsesydelse og på at bruge den som reel uddannelsesydelse, og jeg hæfter mig ved, at flere og flere benytter sig af de muligheder, der måtte være for at få uddannelse,« siger Per Christensen.

Antallet af personer, som er på uddannelsesydelse, er ifølge Danmarks Statistik størst på i Lolland og Ishøj kommuner, hvor mere end fem procent af de ledige er blevet berettiget til at modtage den særlige ydelse.

Forbrugerøkonom Camilla Skovsbo Erichsen forventer, at antallet af personer på uddannelsesydelse vil stige yderligere i nærmeste fremtid i takt med, at flere vil opbruge deres dagpengeret.

»Samtidig vil den kortere dagpengeperiode også kunne resultere i, at antallet af kontanthjælpsmodtagere stiger yderligere. Dansk økonomi har det stadig svært, og vi forventer derfor, at ledigheden ikke har toppet endnu,« siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip