Kosmetiske kønslæbeoperationer skal være lovlige

I 2003 blev den såkaldte omskæringsparagraf vedtaget for at tydeliggøre, at Danmark ikke accepterer kvindelig omskæring. Justitsministeriet har siden præciseret, at loven dermed også gør det ulovligt at foretage kosmetiske operationer på de ydre kvindelige kønsdele. Det har betydet, at de fleste danske plastikkirurger i dag ikke foretager operationer af kønslæber.

Kvinder kan dog lovligt få opereret kønslæberne kortere, hvis de argumenterer for, at de har gener ved for eksempel cykling, sex eller ridning, og flere speciallæger, som Morgenavisen Jyllands-Posten har talt med, ser ingen grund til, at kønslæbeoperationer er forbudt i Danmark.

Ifølge formanden for Etisk Råd, Jacob Birkler, er lovgivningen på grænsen af det formynderiske:

»Det vil svare til, at det ikke var muligt at korrigere for stritører,« siger han til avisen.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), vil nu kigge på paragraffen, siger han:

»Myndige personer burde måtte gøre nøjagtig, hvad de vil med sig selv. Graden til selvbestemmelse skal være meget stor, så længe man ikke skader andre mennesker«.

Liberal Alliances sundhedsordfører, Joachim B. Olsen (LA), er enig.

»Det er et godt eksempel på, at når politikere lovgiver med de bedste intentioner, så har det utilsigtede skadesvirkninger,« siger han.

Dansk Folkeparti sundhedsordfører, Liselott Blixt (DF), mener også, at voksne kvinder selv bør kunne bestemme, om de vil have en operation.

De Radikales sundhedsordfører, Camilla Hersom (R), synes imidlertid ikke, at der skal røres ved loven.

»Denne restriktion er sket tilfældigt, men jeg synes ikke, man skal lægge sig under kniven, hvis man ikke er syg. Jeg ville være ked af, hvis mine døtre ønskede sådan en operation på grund af en modefrisure forneden,« siger hun til avisen.

Heller ikke Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), vil røre ved paragraffen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip