Kosovo-politikere kaster med tåregas i parlamentet på ny

Skrevet af admin

24/10/2015

Dagens topnyheder

For tredje gang på to uger har oppositionspolitikere lammet arbejdet i Kosovos parlament ved at smide med tåregas.

Fredag måtte landets politikere søge ly for gassen to gange, da en planlagt session i folkeforsamlingen blev afbrudt af tåregas omkring klokken 16 lokal tid.

Et nyt møde blev arrangeret til at finde sted kort før midnat, men også dette måtte aflyses, da politikere fra oppositionen igen spredte gassen, der forårsager kraftig irritation i øjne og slimhinder.

Det var Donika Kada Bujupi fra oppositionsgruppen Alliance for Fremtidens Kosovo (AKK), der fredag sprayede tåregas. Hun har også spredt gassen ved en tidligere episode i protest over en EU-mæglet aftale med Serbien.

- Vi vil blive ved med at modsætte os, indtil disse to aftaler bliver annulleret, siger Donika Kada Bujupi.

Uden for parlamentsbygningen stødte hundredvis af demonstranter fredag sammen med politiet i Pristina, Kosovos hovedstad. De mange mennesker protesterede ligeledes over aftalen med Serbien.

Politiet benyttede tåregas til at få opløst demonstrationen.

Oppositionen er kraftigt imod den aftale, som med EU's hjælp er forhandlet på plads mellem Kosovos regering og Serbien. De to parter er blevet enige om flere juridiske og økonomiske rettigheder til det serbiske mindretal i Kosovo.

Blandt andet skal serberne have ret til at etablere kommuner drevet af dem selv, hvilket giver mulighed for selvstyre inden for det lille Balkan-land.

Kosovo er en tidligere serbisk provins, som erklærede selvstændighed i 2008.

Den serbiske regering nægter at anerkende løsrivelsen og mener, at Kosovo stadig tilhører Serbien. Men alligevel har regeringen i Beograd indvilget i at normalisere forholdet mellem de to lande.

Ved en tidligere episode med tåregas besvimede to kvindelige parlamentsmedlemmer, og de måtte køres fra stedet i ambulance.

/ritzau/Reuters