Kræftalarm: Kartofler kan give kræft

Et nyt opsigtsvækkende studie anklager vores allesammens yndlingsrod for at være kræftfremkaldende.

Studiet er lavet EFSA, det Europæiske Fødevarepanel, og peger på, at helt almindelige kartofler kan give kræft — medmindre man koger dem.

Problemet med kartofler er stoffet, som hedder Akylamid. Det dannes, når de varmebehandles ved over 120 grader.

Det skriver BT.dk.

Læs også: Din fødselsmåned kan være afgørende for, om du bliver syg

Nu er studiet blevet offentliggjort, og det viser, at sundhedsrisikoen er der for alle.

Men den er lidt større ved børn, fordi de får mere af stoffet i forhold til kropsvægt.

Det er på baggrund af dyreforsøg, at man ved, at der er en forøget risiko for at få kræft, når man spiser kartofler.

Sådan undgår du den øgede kræftrisiko
Der er dog noget, man kan gøre, hvis man gerne vil sætte tænderne i de nye danske kartofler uden den forøgede kræftrisiko.

Man kan stadig vælge at koge sine rødder, for det er kun ved de andre tilberedningsmetoder som bagning, stegning eller fritering, at akrylamiden dannes.

Et andet råd, man kan følge, er at skære kartoflen i skiver og lægge dem i vand i 20 minutter, inden de skal tilberedes.

Dermed vil man udvaske nogle af de stoffer, som bliver omdannet til akrylamid.

Læs også: Forskere: Desinficerende servietter kan være balteriebomber

Der er også akrylamid i kaffe og ristet brød. 36 procent af vores indtag kommer fra kartofler, og 30 fra kaffe.

Man skal især undgå de ekstra tilberedte dele af kartofler og brød:

- Man skal huske på, at man ikke skal spise det meget mørke. Om det så er toast, pomfritter eller ristede kartofler, er tegnene de samme. Det skal helst være gyldent og ikke for mørkt, siger Kit Granby, seniorforsker ved DTU til BT.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip