Kræftens Bekæmpelse: Flere patienter presser kræftpakkerne

Skrevet af admin

13/05/2016

Dagens topnyheder

Stadig flere kræftpatienter i Danmark gør det svært at sikre, at alle patienter får en hurtig og effektiv behandling.

Det frygter direktør i Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen, efter at Sundhedsdatastyrelsen fredag har offentliggjort årsrapporten 2015 for monitorering af pakkeforløb for kræft.

- Det går den rigtige vej, men målet er ikke nået, og der er ikke meget fart på udviklingen, siger han.

For selv om tallene viser, at flere patienter kommer igennem et kræftpakkeforløb, så er det stadig langt fra målsætningen, om at 90 procent af patienterne skal nå igennem.

Ifølge rapporten kom 79 procent af patienterne igennem et forløb i 2015. Det er lidt bedre end sidste år, hvor det var 77 procent.

I 2013, hvor den første rapport blev udgivet, var det 72 procent af forløbene, der blev gennemført inden for den fastlagte tid.

Værst står det til på det urologiske område, som blandt andet dækker prostata- og blærekræft. Her er det under 40 procent af patienterne, som kommer i behandling til den tid, der er fastlagt ud fra en lægefaglig begrundelse.

For prostatakræft er det kun få procentpoint mere end i 2013, mens det for blærekræft er gået stejlt ned. I 2013 var det 57 procent, der kom i behandling inden for den fastsatte tid. I 2015 var det kun 37 procent.

Ifølge Leif Vestergaard Pedersen kan det i de kommende år blive svært for kræftafdelingerne at leve op til de fastsatte forløbstider, hvis man ikke tager højde for, at langt flere vil få kræft i fremtiden.

- Tallene viser, at der allerede er alt for lange forløbstider på det urologiske område. Antallet af patienter er steget, og desværre ved vi, at det vil ske inden for en lang række kræftsygdomme.

- Både fordi vi bliver ældre, og fordi flere overlever. Det er helt afgørende, at der bliver taget fat på de kapacitetsproblemer, som allerede nu presser mange afdelinger, og som kun bliver værre i de kommende år, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftpakkerne blev indført i 2009, så kræftpatienterne kunne sikres hurtigere og mere effektiv behandling.

/ritzau/