Kræftens Bekæmpelse lover mere åbenhed om donationer

Kræftens Bekæmpelse lover mere åbenhed om, hvem der støtter organisationen økonomisk med donationer, skriver metroXpress.

- Vi kommer til at være mere tydelige på vores hjemmeside på, hvad vi får af penge fra eksempelvis medicinalindustrien. Alle bliver jo klogere.

- Men man kan ikke sige, at vi har forsøgt at skjule det, siger Leif Vestergaard, landsformand for Kræftens Bekæmpelse.

Udmeldingen kommer, efter at Kræftens Bekæmpelse modtog en donation på 675.000 kroner fra producenten af HPV-vaccinen Gardasil, Sanofi Pasteur MSD.

Donationen kom forud for lanceringen af kampagnen '"Vidunderlivet", som skal oplyse danske kvinder om livmoderhalskræft og få dem til at lade sig HPV-vaccinere.

Kræftens Bekæmpelses landsformand, Leif Vestergaard, kan ikke se noget problem i at modtage penge fra Sanofi forud for HPV-kampagnen.

- Der er overhovedet ingen sammenhæng mellem de penge og vores kampagne. Ingen medicinalvirksomhed har indflydelse på, hvad vi laver, fastslår han over for metroXpress og understreger, at Sanofi ikke har stillet nogen betingelser for at give pengene.

Donationen fra Sanofi blev givet under Kræftens Bekæmpelses landsindsamling i 2008, hvor en gruppe ansatte hos Sanofi indsamlede penge, og medicinalfirmaet tidoblede det indsamlede beløb.

Det udløste en samlet donation på 750.000 kroner. Heraf var 675.000 således penge direkte fra HPV-vaccine-producenten.

Ifølge seniorforsker Karsten Juhl Jørgensen fra Cochrane Instituttet på Rigshospitalet kan det være problematisk, da der er massiv dokumentation for, at økonomiske bånd til industrien gør en mindre kritisk.

- Der er solid evidens for, at økonomiske interessekonflikter påvirker fortolkningen af lægevidenskabelige resultater, siger Karsten Juhl Jørgensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip