Kræftens Bekæmpelse: Ny kræftplan kan blive patienternes

Skrevet af admin

06/07/2016

Mest læste i dag

I Kræftens Bekæmpelse har man længe drømt om en kræftplan, der i større grad end de forrige fokuserer på den enkelte patient. Og netop sådan en plan er der gode chancer for, at regeringens kommende Kræftplan IV kan blive.

Det fortæller organisationens formand, Dorthe Crüger, som har set de anbefalinger, en ekspertgruppe nedsat af Sundhedsstyrelsen afleverer til sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) onsdag.

- Det er nogle flotte anbefalinger, som, jeg håber, ministeren vil tage til sig, siger Dorthe Crüger.

Hun peger konkret på, at eksperterne blandt andet anbefaler, at kræftpatienterne skal have en patientansvarlig læge, sådan at forløbet hænger sammen, og patienten altid taler med den samme læge.

- Samtidig er det vigtig, at lægen sammen med patienten tager beslutninger med udgangspunkt i, hvad patienten synes, der passer til vedkommendes livssituation og ikke bare kører efter en fast skabelon, siger Dorthe Crüger.

Ifølge Berlingske indeholder anbefalingerne også, at storrygere får økonomisk tilskud til rygestopmedicin, hvis de samtidig følger et rådgivningsforløb om rygestop.

Det glæder også formanden for Kræftens Bekæmpelse.

- Rygning er det farligste, man overhovedet kan foretage sig. Derfor er det også et vigtigt element, at vi sammen drømmer om, at ingen børn og unge ryger i 2030, mens det kun gælder fem procent af de voksne, siger hun.

Også sundhedsministeren ser flere fornuftige takter i oplægget.

- Mange patienter har en oplevelse af ikke at blive lyttet til. Der mangler koordination og sammenhæng, og her er der klart plads til forbedringer. Derfor glæder det mig, at oplægget indeholder en række anbefalinger til at fokusere på behovet hos det enkelte menneske, udtaler Sophie Løhde i en pressemeddelelse.

Regeringens Kræftplan IV forventes at blive præsenteret til efteråret

/ritzau/