Kræftens Bekæmpelse: Patienter venter for længe

Mange patienter med almindelige kræftformer som brystkræft, hoved- og halskræft, kræft i blæren og livmoderkræft må også vente længere end anbefalet, viser Statens Serum Instituts seneste opgørelse over de såkaldte kræftpakker. Kun i forbindelse med tre af de ti mest hyppige kræftformer giver regionerne behandling til mere end 90 procent af patienterne inden for den anbefalede tid.

Tallene vækker både skuffelse og bekymring hos Kræftens Bekæmpelse.

»Det er bekymrende, at så mange patienter fortsat venter for længe. Specielt er det en kæmpe skuffelse, at 44 procent af de kvinder, der skal opereres for brystkræft, må vente for lang tid. Det er både uacceptabelt og en kedelig forværring i forhold til den seneste opgørelse,« siger organisationens direktør, Leif Vestergaard Pedersen, i en pressemeddelelse.

Han noterer sig dog med tilfredshed, at næsten alle patienter med modermærkekræft kommer hurtigt i behandling. Det samme gælder patienter med kræft i bugspytkirtlen og kræft i hjernen.

»Det er specielt godt at se, at rigtigt mange patienter med kræft i tyk- og endetarm behandles i tide. Det er en sygdom, der rammer mange patienter, og det stiller store krav til hospitalerne. Erfaringerne herfra bør bruges på andre områder, så flere kræftpatienter bliver behandlet i tide,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Bunden bliver skrabet af regionerne Hovedstaden og Sjælland, hvor kun ti procent af patienterne med hoved- og halskræft kommer i behandling inden for de 32 dage, som lægevidenskaben anbefaler. På landsplan kommer kun 23 procent af blærekræftpatienterne i behandling inden for tidsgrænsen.

Der er mildt sagt plads til forbedringer, konstaterer Kræftens Bekæmpelses direktør, men han forventer, at forbedringerne er på vej.

»Vi har med tilfredshed noteret os, at sundhedsministeren nu har bedt de enkelte regioner om initiativer, som sikrer, at flere patienter kommer hurtigere i behandling. Vi ser frem til at se regionernes initiativer og især de forbedringer, det giver til kræftpatienterne,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Dagens Gossip