Kræftforsker: Rygning er dødeligere, end vi troede

I en undersøgelse bragt i lægetidsskriftet JAMA Internal Medicine har kræftforskere offentliggjort et opsigtsvækkende resultat, der er dårligt nyt for alverdens rygere.

Forskerne har fundet ud af, at halvdelen af alle dødsfald fra tolv forskellige kræfttyper skyldes rygning.

- Vi har gjort store fremskridt mod tobaksepidemien i USA, men der er stadig meget arbejde at gøre, siger Rebecca Spiegel , der er leder i det opsigtsvækkende orskningsprojekt.

Ifølge undersøgelsen er de mest udbredte kræftformer forårsaget af rygning kræft i lungerne og luftvejene, da 80 procent af alle kræftdødsfald skal findes i disse to kræftformer.

I USA døde 345.962 mennesker i 2011 af kræft - og af disse var 167.805 forårsaget af rygning.

De tolv cancertyper, der ifølge undersøgelsen har vist sig at være forårsaget af rygning, er kræft i luger, tyktarm, endetarm, mund og svælg, spiserør, stemmebånd, mave, bugspytkirtel, blære, nyrer og livmoderen. Også leukæmi er forbundet med rygning.

Læs også: Tjener efterlod denne besked på kvittering til kræftpatient

Undersøgelsen har brugt data fra i alt 34.600 voksne mennesker, der alle er døde af disse tolv kræftformer tilbage i 2011.

Til VG forklarer den norske kræftforsker Inger Torhild Gram, at de sundhedsmæssige og negative følger af rygning kan ikke overvurderes nok.

- Undersøgelsen viser, at rygning er endnu mere dødbringende end vi troede, siger kræftforskeren og fortsætter:

- Selv os, der arbejder med rygning og kræftforskning til dagligt bliver overraskede, når vi ser sådanne resultater, siger Inger Torhild Gram.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

Dagens Gossip