Kræftfremkaldende gas truer kælderværelser

De bygningssagkyndiges brancheforening vurderer, at antallet af danskere, der bor i kældre, er vokset over de seneste år.

»Der er ingen tvivl om, at masser af kældre bliver brugt til beboelse, og det er en rigtig dårlig idé, især på grund af radon. Jeg kan ikke fraråde det nok,« siger direktør i Brancheforeningen af Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, Torben Kaas, til Politiken.

Kun rygning er ifølge Sundhedsstyrelsen en hyppigere årsag til lungekræft end radon, og det radioaktive gas er skyld i 300 dødsfald om året. Det er på højde med antallet af dødsfald i trafikken.

»Familier skal være meget varsomme med at bruge kældrene som opholdsrum. Jeg ville personligt ikke lade nogen bo i min kælder, uden at der var målt radon,« siger forsker Ole Raaschou-Nielsen fra Kræftens Bekæmpelse til Politiken.

Omkring 280.000 huse i Danmark indeholder ifølge Statens Byggeforskningsinstitut mere radon end grænseværdierne tillader, men ikke desto mindre bliver kun et par tusind huse om året tjekket for radon.

Det kan skyldes uvidenhed, da blot hver tredje dansker er klar over, at radon i boligen øger risikoen for kræft. Det viser en undersøgelse, som Megafon har foretaget for Politiken.

Radon findes naturligt i undergrunden og siver ind i kældre og parcelhuse uden kældre gennem små sprækker i fundamentet.

Dagens Gossip