Kræftlæge gav Mai fejlagtig dødsdom: Seks år efter har hun fået en undskyldning

Skrevet af Jesper Larsen

18/12/2014

Mest læste i dag

I 2008 fik den dengang 52-årig Mai Nielsen en dødsdom fra en overlæge på kræftafdelingen på Odense Universitetshospital: Vi kunne alligevel ikke gennemføre operationen af dig og du har kun 3-12 måneder tilbage.

Men Mai ville det anderledes. For egen lomme betalte hun en operation hos en speciallæge på Berlin Universitetshospital og Mai har siden været kræftfri og tilbage til arbejdet. Hun havde besejret den leverkræft, lægerne i Danmark mente, hun skulle dø af.

Men en ting var, at besejre kræften. Noget helt andet var, at få en undskyldning og de godt 300.000 kroner, behandlingen havde kostet.

Efter seks års kamp er de nu kommet.

- Det er da dejligt, at de endelig har erkendt, at de har begået fejl. De havde lavet 27 krumspring for at slippe udenom med en masse urigtige udtalelser og sagens agter fylder mere end 2000 sider.

Så det er rart, at afgørelsen endelig er kommet, siger Mai Nielsen til dagens.dk

Men glæden over refusionen af hendes omkostninger og den længe ventede undskyldning bliver alligevel lidt overskygget af, at mange patienter stadig har lignende oplevelser med det danske sygehusvæsen.

- Jeg har skrevet udkastet til en bog om mit forløb, som løbende er blevet opdateret. Gennem de seneste år er jeg blevet kontaktet af over 200 mennesker, der beder om hjælp i forbindelse med kræftbehandling, siger Mai Nielsen.

Så sent som i sidste uge er en patient kommet hjem fra en vellykket operation i Tyskland efter at have været i kontakt med Mai Nielsen, og hun mener, at der er store problemer med det danske sygehusvæsen, der ikke henviser patienter til de læger, der har den største ekspertise på et givent område.

- Den sygdom du kan dø af i København, dør du ikke nødvendigvis af i Odense. Men lægerne er alt for dårlige til at henvise patienter videre, og i bund og grund handler det udelukkende om kroner og øre. For Regionerne handler det udelukkende om at holde pengene indenfor Regionsgrænsen og ikke om menneskeliv, siger hun.

Mai Nielsen håber at hendes kamp og sejr kan danne præcedens for kræftpatienter fremover og hendes råd til patienter i en lignende situation

-Det allervigtigste er, at være kritisk over for den behandling, man bliver tilbudt, sætte sig ind i tingene, og kæmpe til det sidste, siger Mai Nielsen.

Du kan læse Mai Nielsens ”bog” ”Dømt til Døden” HER