Kræftramte kvinder kan få erstatning efter registerfejl

Kvinder med livmoderhalskræft, som på grund af en it-fejl hos Danske Regioner ikke blev indkaldt til en forebyggende undersøgelse, skal søge erstatning hos Patientforsikringen.

Opfordringen lyder fra direktøren i Patientforsikringen, Karen-Inger Bast, efter det er kommet frem, at 27.000 kvinder ikke er blevet indkaldt til den celleprøve, der kan spore forstadier til kræft.

- Vores budskab til kvinderne er, at hvis de mener, at de har fået en skade, fordi de ikke er blevet indkaldt, som de burde, så synes vi, at de skal se og få søgt os om erstatning, siger Karen-Inger Bast.

- Det kan for eksempel være, at kræftdiagnosen er blevet forsinket, og at man derfor har dårligere overlevelsesmuligheder. Eller at man kunne have fået en lille operation, hvis man var kommet til i tide, men nu skal igennem en større operation, siger hun.

I de alvorligste sager kan det være de efterladte pårørende, som må søge erstatning.

- Så er der de helt alvorlige sager, hvor skaden har resulteret i, at patienten er død eller er meget syg af sin kræft. Der giver loven også mulighed for erstatning, siger Karen-Inger Bast.

En del af kvinderne er dog på forhånd afskåret fra at søge erstatning på grund af en forældelsesfrist, siger direktøren.

- Der er dog det forbehold, at vi ifølge loven kun kan gå 10 år tilbage. Vi kan kun behandle sager fra 2003 og frem, siger hun.

Ifølge Karen-Inger Bast kender man ikke i forvejen til sager i Patientforsikringen, hvor kræftsyge kvinder har søgt erstatning, fordi de blev glemt i screeningsundersøgelsen.

Derimod behandles en til to sager om året, hvor en kræftsygdom er blevet overset i forbindelse med screening.

Patientforsikringen afgør i alt mellem 9000 og 10.000 sager om året, hvor omkring en tredjedel typisk får medhold.

Den gennemsnitlige erstatning lyder på 260.000 kroner, men erstatningerne kan variere fra 50.000 kroner til flere millioner, oplyser Karen-Inger Bast.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip