Kræftsyge i hovedstaden må vente længere

Hele 71 procent af patienterne i Region Syddanmark starter nemlig behandlingen inden for de tidsfrister, som fagfolk har fastsat for at give dem de optimale chancer for at overleve.

Bor man i hovedstadsområdet, er der derimod stor sandsynlighed for, at undersøgelserne og behandlingen trækker i langdrag. Her kommer kun 17 procent af patienterne med hoved-halskræft frem til de forhåbentlig livsreddende stråler inden for tidsfristen. Det skriver Berlingske Aften.

Og eksemplet er langt fra enestående. Der er enorme forskelle fra region til region på, hvor hurtigt patienter med de samme kræftsygdomme bliver undersøgt og behandlet. Det fremgår af tal fra den første nationale monitorering af de såkaldte kræftpakker, som er indført for at sikre patienterne et hurtigere behandlingsforløb.

Påfaldende er det især, at Region Hovedstaden halter bagud på flere områder, og det vækker forundring i Kræftens Bekæmpelse.

»Region Hovedstaden er begunstiget af, at man har forholdsvis let ved at skaffe de fornødne specialister og det fornødne personale. Derfor er det overraskende, at man ikke klarer sig bedre. Region Hovedstaden burde kunne være et foregangseksempel for hele landet. Men det er det ikke,« siger Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, ifølge Berlingske Aften.

Der er også bundplaceringer for Region Hovedstaden på store behandlingsområder som prostata- og brystkræft.

Blandt kvinder med brystkræft i hovedstadsområdet er det for eksempel kun godt hver anden, der bliver opereret inden for tidsfristen på 27 dage. På landsplan er det tre ud af fire, og i Region Midtjylland bliver 96 procent af kvinderne behandlet til tiden.

En mulig forklaring på de langstrakte forløb i hovedstaden kan ifølge fagfolk og Kræftens Bekæmpelse være de mange hospitaler og de mange afdelinger, der er impliceret i forløbene. Det kan betyde, at én undersøgelse foregår ét sted, en anden undersøgelse på et andet hospital, mens selve behandlingen foregår på et tredje hospital.

»Koordinering på tværs af afdelinger er en af de store og svære udfordringer. Derfor handler det meget om at ændre på organisationerne. Hvis man bare tilrettelægger undersøgelser og behandlinger, som man plejer, så kommer patienterne også til at vente, som de plejer,« siger Leif Vestergaard Pedersen, der har en fortid som topembedsmand i Region Midtjylland og Aarhus Amt.

I et notat til politikere i Region Hovedstaden er der også en erkendelse af, at der på nogle kræftformer er en »relativ dårlig efterlevelse af forløbstiderne« og dermed »rum for forbedring«.

Det er ikke mindst tilfældet inden for brystkræft, hvor de to store behandlingssteder, Rigshospitalet og Herlev Hospital, er blevet beordret til at gennemføre en granskning af et antal journaler for at finde årsagerne til de pauvre tal.

Blandt politikere i Region Hovedstaden er der en klar positiv holdning til, at det kan blive nødvendigt at afsætte flere penge til at øge kapaciteten, så flere patienter kan få en hurtig behandling uden unødige forsinkelser.

»På flere områder ligger vi for langt fra landsgennemsnittet, og for brystkræft er resultatet simpelthen ikke acceptabelt. Vi må opprioritere indsatsen,« siger Venstres gruppeformand i regionsrådet, Bent Larsen (V).

Socialdemokraterne er også parate til at afsætte flere penge på de områder, hvor der er åbenlyse mangler. Vurderingen hos politisk ordfører Thor Grønlykke (S) er dog, at der overordnet sker store fremskridt i kræftbehandlingen i Region Hovedstaden.

»Jeg mener faktisk, at vores behandling for prostatakræft er den bedste i landet. Men de steder, hvor der virkelig er grund til at være bekymret, skal vi selvfølgelig se ekstra nøje på det. Vi vil gerne melde os ind i konkurrencen og være de bedste på alle områder. Det skal vi arbejde målrettet efter,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip