Kræftsyge udsættes for skadeligt flyttecirkus

Det er hverken under operationer, eller når der gives medicin, at kræftpatienterne mest skal frygte lægefejl. De fleste fejl i kræftbehandlingen opstår, når patienten flyttes fra et hospital til et andet, skriver Ekstra Bladet fredag.

En analyse af tal fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase viser, at 43 procent af alle fejl sker, når behandlingen af en patient flyttes fra et hospital til et andet.

- Det, vi kan se, er, at de patienter, der bliver behandlet på flere hospitaler og flere regioner oftere end andre patienter oplever fejl og usammenhængende forløb, der tager lang tid, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Problemet med flyttecirkusset i kræftbehandlingen er nu blevet så omfattende, at Kræftens Bekæmpelse er begyndt at overvåge hospitalernes ejermænd, regionerne

Også kræftlægerne selv erkender, at de hyppige overflytninger som kræftpatienter udsættes for, er et problem - der endda er muligt at løse.

- Det her er en strukturel fejl, som man kan forebygge. Langt hen ad vejen er det et informationsproblem, siger Michael Borre, professor og formand for de danske kræftlæger til Ekstra Bladet.

Han understreger, at de mange flyttefejl har alvorlige konsekvenser for patienterne.

- Kræftbehandlingen afhænger ofte af hvor hurtigt behandlingen kommer i gang. Når behandlingen forsinkes, går det ud over patienterne, siger Michael Borre.

Overflytningen af patienter sker i alle regioner, men problemet er særligt udbredt i Region Sjælland.

- Vi kan ikke sige os fri for, patienterne i højere grad flyttes rundt mellem hospitalerne, siger Steen Bach Nielsen (S), regionsrådsformand for Region Sjælland og fortsætter:

- Vi har aftalt, at vi må bygge et universitetshospital i Køge. I juni skal vi vælge arkitektfirma, og så skal det bygges frem mod 2021. Her håber vi, at kunne behandle 95 procent af vores borgere selv.

 

Dagens Gossip