Kræver, at forældre bliver betalt for at passe deres syge børn

Skrevet af Kirstine Petersen

24/02/2015

Dagens topnyheder

Snot, ørepine og alskens skavanker og sygdomme lammer økonomien og hverdagen hos forældre, når de skal have to fuldtidsjob og børnepasning til at hænge sammen.

Derfor skal børnefamilier have økonomisk hjælp til at overkomme hverdagen, når deres barn bliver sygt, mener hovedorganisationen LO, der barsler med et nyt familiepolitisk udspil til april.

Læs også: Barselspenge til mænd koster kassen

En megafon-måling har tidligere vist, at hver tredje familie har afleveret et sygt barn i institution, mens hver femte forældre har meldt sig selv syg for at passe deres syge barn. Det er nogle af grundene til det nye forslag:

- Vi kan godt se, at forældre står i en vanskelig situation, når deres barn er syg over flere dage – og der ikke er bedsteforældre i nærheden, der kan ile til. Det vil vi gerne være med til at se på. For det bliver kun vanskeligere for forældrene at skaffe pasning, når bedsteforældrene er længere på arbejdsmarkedet, siger næstformanden I den faglige hovedorganisation LO Lizette Risgaard til avisen.dk.

- Der er en del gråzoner forbundet med børns sygedage, som vi bliver nødt til at tage seriøst og finde holdbare løsninger på, uddyber hun. 

Læs også: Svindel med barselspenge: Syv er dømt

Sverige og Norge har allerede ordninger til familierne
LO arbejder for, at få ordningen til at ligne barsels- og sygedagpengeordningen.
Det indebærer, at forældre vil kunne få ”forældrepenge”, hvis det er hjemme mere en en-to dage på grund af et sygt barn.

Svenskerne og normændene kender allerede til en lignende ordning. I Norge har forældre ret til ti fridage med fuld løn per barn. I Sverige må en forælder blive hjemme i 120 dage, ligesom tilfældet er med sygedagpenge herhjemme – i Sverige dog med 80 procent af lønnen bibeholdt.

- Selvom det er et vældig generøst system, så udnytter folk det ikke. Arbejdsgiverne har vænnet sig til det, og forældrene er rigtig tilfredse med ordningen, forsikrer Niklas Löfgren fra svenske Forsäkringskassan Avisen.dk.