Krævermentaliteten vokser

I 1995 var 57 af danskerne overbeviste om, at de hellere ville klare dem selv frem for at bede det offentlige om hjælp, selv om de havde ret til den.

I dag er danskerne ikke nær så opsatte på at klare sig selv. Nu er kun 27 procent lige så standhaftige i forhold til at klare sig uden offentlig hjælp. Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Momentum.

KLs magasin har stillet et repræsentativt udsnit af danskerne to spørgsmål, som er fuldstændig identiske med spørgsmål, som Socialforskningsinstituttet stillede danskerne i 1995.

Den samme tendens går igen, når man spørger til det offentliges rolle i forhold til borgernes liv. I 1995 var 63 procent af danskerne meget enige i, at det offentlige kun skulle sikre den enkelte gennem et begrænset antal ydelser og tilskynde folk til at klare sig selv. Det gælder i dag for under en fjerdedel.

Den udvikling ærgrer Mogens Jensen (S), der er næstformand og kulturordfører for Socialdemokraterne. Han føler, at den nuværende regering netop har forsøgt at sætte en dagsorden om, at man skal gøre, hvad man kan for at klare sig selv, inden man søger hjælp ved det offentlige.

»Udviklingen er et markant skifte til det dårligere. Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at man ikke tør bede om den hjælp, man har ret til, og som vi betaler skat for at kunne få. Men det er ikke godt for et samfund, hvis man først kigger mod det offentlige, når man skal hjælpes ud af en eller anden situation. Trods regeringens stærke markeringer om, at man har en pligt, før man har en ret, så må vi sige, der er behov for at understrege det endnu mere, når man ser de her tal,« siger Mogens Jensen til Momentum.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip